Itališka kava yra terminas, naudojamas apibūdinti tam tikrą kavos gaminimo ir vartojimo tradiciją, kilusią iš Italijos. Tai dažnai susiję ne su konkrečiais kavos gėrimais, bet su ypatingu dėmesiu kavos kokybei, skoniui ir ritualui. Tokia kavos kultūra išpopuliarėjo visame pasaulyje, o Italija tapo šio gėrimo etiketo pavyzdžiu. Taip pat, itališka kava pasižymi pavyzdine kokybe ir kavos kultūra, tad išaiškinsime tikro itališko skonio ir kavos vartojimo subtilybių paslaptis, pradedant nuo nerašytų taisyklių, baigiant išskirtiniais prekiniais ženklais.
Itališka kava – tai etiketas ir kultūra. Ką būtina žinoti geriant kavą Italijoje?
Turbūt esate matę situacijų, kai Italijos baristos tiesiog pasibaisi paprašius latte ar cappuccino po vidurdienio. Čia tas pats, kas italų akivaizdoje perlaužti spagetti makaronus – tai laikoma kone tabu. Netgi galite sulaukti smerkiančių žvilgsnių, paprašius kavos išsinešti, o ne gerti vietoje. Tai reiškia, kad Italijoje galioja tam tikros nerašytos taisyklės ir kavos vartojimo etiketas, kurio pažeisti šiukštu nerekomenduojama. Šios normos atspindi šalies tradicijas, vietinį gyvenimo būdą ir gana pagrįstus įsitikinimus. Jei lankysitės Italijoje ir norėsite mėgautis kava kaip vietiniai, verta atsižvelgti į šiuos nuostatus:
- Cappuccino tik ryte. Pieno pagrindu pagaminti gėrimai, tokie kaip cappuccino, latte ar latte macchiato, paprastai geriami tik iki 11:00 ryto. Italai mano, kad pienas po valgio trukdo virškinimui, todėl tokie gėrimai yra laikomi pusryčių dalimi ir nėra vartojami po pietų ar vakarienės. Be to, žinokite, kad Italijoje kapučino nebūna įvairaus puodelio dydžio pasirinkimo (maža, vidutinė, didelė). Jie siūlo tik vieną dydį visiems – mažą, bet puikiai subalansuotą gėrimą.
- Espresso bet kuriuo paros metu. Espresso (arba un caffè) yra pagrindinis kavos pasirinkimas Italijoje ir jį galima užsisakyti bet kada: ryte, po pietų ar vakare. Užsisakę tiesiog caffè, gausite espresso – tai numatytasis ir savaime suprantamas kavos gėrimas.
- Kava geriama prie baro. Italai dažniausiai geria kavą stovėdami prie baro, o ne sėdėdami prie staliuko. Geriant stovint, kava dažnai kainuoja pigiau, o italai įpratę išgerti espresso greitai, kaip mažą „energijos dozę“. Be to, negalima užimti staliuko tik dėl kavos, nes sėdėjimas prie staliuko tik su viena kavos puodeliu nėra įprasta. Jei norite mėgautis kava ir ilgiau pabūti, geriau užsisakykite užkandį ar kitą gėrimą.
- Neužsakinėkite latte, nes padavėjai jums atneš tiesiog stiklinę pieno. Norėdami kavos su pienu, prašykite caffè latte arba latte macchiato.
- Neprašykite „kavos išsinešti“. Italijoje nepriimta gerti kavos išsinešimui, nes kava yra ritualas, kurį reikia patirti vietoje, kad ir trumpai. Jei užsisakote kavą, italai tikisi, kad ją gersite bare arba prie stalo, o ne eidami gatve.
- Kava nėra desertų pakaitalas. Nors kava po vakarienės įprasta, ji niekada nepakeičia deserto. Jei norite saldumynų, užsisakykite juos atskirai, o po to – espresso.
Kiti itališkos kavos vartojimo aspektai
Italijoje svarbu ne tik kurioje vietoje ir kokią kavą geriate, bet privalu žinoti, kaip ją gerti. Pirmiausia, prieš gerdami kavą visada turėtumėte gurkštelėti vieną ar du gurkšnius vandens. Tai leidžia „išvalyti“ ir paruošti gomurį bei įgalina receptorius visapusiškai įvertinti kavos aromatą ir skonį. Kartais baristos paduoda klientui mažytę stiklinę vandens, tačiau labiau tikėtina, kad vandens turėsite paprašyti/užsisakyti patys.
Taip pat pravartu žinoti, kad kava patiekiama su mažu kavos šaukšteliu, net jei į gėrimą nededate cukraus ar grietinėlės. Paklausite, kam to reikia? Gėrimą vis tiek turėtumėte išmaišyti lengvai judinant šaukštelį iš viršaus į apačią be garso, o ne sukamaisiais judesiais. Taip daroma todėl, kad taip pasiskirsto aromatas ir skonis, sustiprinantis kavos gėrimo patirtį.
Galiausiai, Italijoje galioja dviejų minučių kavos gėrimo taisyklė. Norint mėgautis geriausia espresso kavos kokybe, jį reikia gerti ne vėliau kaip po 2 minučių (manoma, kad per tas dvi minutes skonis susilpnėja 50 %). Be to, nepatartina karštos kavos vėsinti pučiant, nes tai laikoma blogomis manieromis.
Itališka kava – kokia ji?
Itališka kava pasižymi ne tik vartojimo manieromis, bet ir išskirtine kokybe. Italijoje dažniausiai naudojamos kavos pupelės yra arabika rūšies, bet kartais naudojami mišiniai su robusta. Pupelių skrudinimas dažniausiai būna vidutinis arba tamsus, kad sukurtų intensyvų ir sodrų skonį. Itališka kava garsėja tuo, kad yra subalansuota: ne per rūgšti, ne per karti, su švelniu šokolado, riešutų ar karamelės poskoniu. Dėl šio subalansuotumo itališka kava tapo pasaulinio standarto sinonimu.
Kalbant apie kavos ruošimą, procesas yra greitas ir paprastas. Pagrindiniam kavos pagrindui – espresso – paruošti naudojamas aukštas slėgis (9 barai) bei smulkiai ir šviežiai maltos pupelės, o kavą charakterizuoja intensyvus skonis ir tipiškas crema sluoksnis. Be to, čia kava paprastai geriama be priedų arba su trupučiu cukraus. Saldūs sirupai ar skoniai laikomi pertekliniais.
Pagrindinės itališkos kavos rūšys
Italijoje, kaip ir bet kur pasaulyje, vartojamos tam tikros kavos rūšys ir receptai, nors, be abejo, espresso užima pagrindines pozicijas. Štai kokią kavą galite išmėginti Italijoje:
- Espresso – mažo kiekio, stiprus kavos gėrimas, gaminamas naudojant aukštą slėgį ir smulkiai maltas pupeles. Tai yra itališkos kavos pagrindas.
- Cappuccino – espresso su pieno puta ir garintu pienu, dažnai vartojamas ryte.
- Latte macchiato – sluoksniuotas gėrimas su dideliu kiekiu pieno ir nedideliu kiekiu espresso.
- Ristretto – dar mažesnio kiekio nei espresso, pasižymintis dar intensyvesniu skoniu. Šiam gėrimui naudojama perpus mažiau vandens nei espresso, bet toks pat maltų pupelių kiekis.
- Moka – kava, ruošiama su „moka“ puoduku (tradiciškas italų kavos aparatas), o gėrimas yra panašus į espresso, bet gaminamas namų sąlygomis.
- Caffè Macchiato. Ši kava kiek švelnesnė nei espresso, nes joje glūdi šlakelis putojančio pieno. Skirtingai nei kiti kavos gėrimai su pienu, šį lengvai pienišką gėrimą neprisidarant gėdos galima gerti net po rytmečio ir taip pat dažnai, kaip espresso.
- Caffè Corretto – itališkai reiškianti „pataisyta kava“, kur į espresso įpilamas šlakelis alkoholio.
- Caffè Americano. Ši amerikietiško pobūdžio itališka kava siūlo kiek švelnesnį espresso, kuris skiedžiamas su dideliu kiekiu (maždaug 3–4 dalimis) karšto vandens.
- Caffè Lungo, kuri esti tarsi viduriukas tarp espresso ir amerikietiškos kavos, nes ją sudaro espresso ir toks pat kiekis karšto vandens.
Be kita ko, skirtinguose Italijos regionuose espresso gali šiek tiek skirtis ir pasižymėti kraštui būdingomis skonio natomis. Pavyzdžiui, šiaurinėje dalyje (Markės regionas) galite paragauti anyžių skonio espresso, o pietinėje (Sicilijoje) – arabiško skonio kavos, pagardintos gvazdikėliais, cinamonu ir kakava.
Itališkos kavos prekiniai ženklai
Italija gali pasigirti ir unikaliais kavos pupelių prekiniais ženklais, kurie pasaulyje įgijo nenuginčijamos kokybės standartus ir pripažinimą. Jie taip pat simbolizuoja ir Italijos regioninę įvairovę ir reprezentuoja aukštos kokybės kavos tradicijas. Susipažinkime su šiais prekių ženklais:
- Lavazza. Tai gilias istorines šaknis ir pasaulinį žinomumą turinti kava, gyvuojanti nuo1895 m., kurios įkūrėjas yra Luigi Lavazza. Lavazza siūlo platų produktų asortimentą: nuo espresso mišinių iki kapsulių ir maltos kavos, pabrėžianti tvarumą ir inovacijas.
- Illy kavą 1933 m. įkūrė įdomi asmenybė Francesco Illy. Šis prekinis ženklas specializuojasi aukštos kokybės arabikos pupelių mišiniuose ir labiau orientuojasi į premium segmentą. Illy žinoma dėl unikalios presuotos skardinių pakavimo technologijos, užtikrinančios šviežumą.
- Kimbo. 1963 m. Neapolyje įkurta garsi kava, branginanti regiono espresso tradicijas. Žinoma dėl savo ryškaus skonio, būdingo pietų Italijos stiliui. Kimbo dažnai pasirenkama tradiciniam espresso, kuris yra intensyvus ir aromatingas.
- Pellini. Įkurta 1922 m., kuris orientuotas į aukštos kokybės kavą su dėmesiu aromatui ir subalansuotam skoniui. Garsi dėl savo „Top“ serijos, skirtos gurmaniškai rinkai ir esti labiau populiari Italijoje nei tarptautinėje rinkoje.
- Segafredo Zanetti įkurta 1973 m. Emilio Zanetti vardu. Ši kava plačiai paplitusi visame pasaulyje, ypač kavinių tinkluose, siūlanti vidutinio skrudinimo mišinius, skirtus espresso ar filtrinei kavai. Segafredo akcentuoja tradicinę itališką kavos kokybę su modernaus marketingo prieskoniu.
- Caffè Vergnano. Dar vienas itin senas šeimos valdomas prekinis ženklas, įkurtas 1882 m. ir siūlantis platų kavos produktų pasirinkimą, įskaitant ekologišką kavą. Labai vertinama dėl tradicinių mišinių ir vidutinio skrudinimo.
- Hausbrandt įkurta 1892 m., kuri žinoma dėl savo subtilaus skrudinimo ir delikataus kavos profilio. Šį brendą dažniau pažįsta restoranų ir kavinių baristos, kurie skiria prioritetą kokybei.
Šaltiniai:
https://coffeechronicler.com/italian-coffee-culture-history-explained/
https://rossiwrites.com/italy/coffee-in-italy/italian-coffee-culture/
https://thiswaytoitaly.com/italian-coffee-culture-guide/
https://cornercoffeestore.com/italian-coffee-culture/
https://www.eataly.com/us_en/magazine/culture-and-tradition/italian-coffee-culture
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.