Vis dažniau visame pasaulyje žmonės, mėgstantys kavą ir ja besimėgaujantys, dėl vienokių ar kitokių priežasčių renkasi kavą be kofeino. Kava be kofeino yra tarsi įprasta kava (nors jos skonis gali nežymiai skirtis), tačiau turi žymiai mažesnį kofeino kiekį nei įprasta kava.
Kadangi kavos be kofeino populiarumas sparčiai auga, panagrinėsime, kaip ši kava gaminama, kuo skiriasi nuo įprastos ir kam rekomenduojama rinktis bekofeinę kavą.
Kava be kofeino: kokia tai kava?
Kaip minėta straipsnio pradžioje, kava be kofeino yra įprasta kava, tačiau turinti ženkliai mažesnį kofeino kiekį. Norint pagaminti tokią kavą, iš žalių kavos pupelių prieš pat jų skrudinimą tam tikrais metodais yra pašalinama didžioji dalis kofeino. Todėl kavos pupelėse lieka tik apie 1–2 proc. prieš tai jose buvusio kofeino kiekio.
Kava be kofeino yra puiki alternatyva tiems, kurie nori mėgautis įprastu kavos skoniu, tačiau dėl tam tikrų priežasčių yra priversti ar patys nusprendė atsisakyti ar apriboti kofeino turinčių gėrimų vartojimą.
Tiesa, nors sakome kava be kofeino, tačiau realybėje dalis jo vis tiek išlieka. Tyrimai patvirtino, kad bekofeinėje kavoje išlieka apie 0–7 mg kofeino 180 ml puodelyje. Vidutiniškai skaičiuojama, kad tokios kavos puodelyje yra 3 mg kofeino. Palyginimui įprastos kavos puodelis gali turėti net 70–140 mg kofeino.
Šioje vietoje taip pat norime priminti, kad rekomenduojamas suvartoti kofeino kiekis per parą suaugusiam žmogui yra 400 mg. Ir nepamirškime, jog kofeino yra ne tik kavoje, tačiau ir žaliojoje arbatoje, juodoje arbatoje, gazuotuose ar energiniuose gėrimuose, netgi šokolade (pieniniame taip pat) ar vaistuose nuo skausmo.
Kavos be kofeino gimimas
Apskritai toks produktas, kaip kava be kofeino, atsirado XX a. pr., kai vokiečių kavos prekiautojas Ludwig‘as Roselius‘as sukūrė pirmąjį kavos dekofeinavimo procesą. Ši idėja ir pati bekofeinė kava, kaip ir daugelis atradimų, nutiko visiškai atsitiktinai. Šis vokiečių pirklys netyčia pastebėjo, kad iš kavos pupelių, kurios buvo sugadintos per kelionę jūra, buvo pagaminta kiek kitokio skonio kava nei įprastai. Taigi jis atrado, kad jūros vanduo ištraukė kofeiną iš šviežiai atgabentų kavos pupelių.
Taip buvo sukurtas pirmasis komercinis kavos be kofeino produktas. Nuo to laiko technologijos sparčiai patobulėjo, leidžiant išsaugoti daugiau originalaus kavos skonio dekofeinavimo procese.
Kaip pagaminama kava be kofeino?
Šiuo metu naudojami keli pagrindiniai metodai, kuriais pašalinamas kofeinas iš kavos pupelių:
- Šveicariškas vandens metodas. Šis metodas naudoja tik vandenį, kad ištrauktų kofeiną, todėl yra laikomas vienu natūraliausių būdų. Kavos pupelės mirkomos karštame vandenyje, kad iš jų būtų ištrauktas kofeinas. Tačiau kartu su juo iš pupelių yra ištraukiamos ir visos skoninės bei kitos naudingosios medžiagos. Todėl tokia pirmoji beskonė mirkymo partija pašalinama, o vanduo filtruojamas per specialius anglies filtrus, kurie sulaiko kofeiną. Tuomet į tą patį vandenį pamerkiama nauja kavos pupelių partija. Tačiau šį kartą pašalinamas tik kofeinas, o visos kitos medžiagos lieka, nes jų jau yra prisotintas vanduo. Ant šiuo metodu pagamintos kavos be kofeino pakuotės aiškiai matomoje vietoje būna užrašas „Swiss Water Process“.
- Tirpiklių metodas. Šis metodas dekofeinavimo procese naudoja cheminius tirpiklius (dažniausiai etilo acetatą ir metileno chloridą). Pupelės mirkomos tirpiklyje, kuris pašalina kofeiną, po to kruopščiai išplaunamos, kad būtų pašalinti cheminiai likučiai. Nors šis metodas laikomas visiškai saugiu, tačiau dažnai vis dar iškyla nepasitikėjimas juo. Tad jeigu ant kavos be kofeino nėra nurodyta, kokiu būdu jis buvo pašalintas, didelė tikimybė, kad tai buvo būtent metileno chloridas.
- Anglies dioksido metodas naudoja superkritinį anglies dioksidą, kuris veikia kaip tirpiklis, ištraukiantis kofeiną iš pupelių. Šis metodas yra labai tikslus ir palieka daugumą kitų kavos skonio junginių nepaliestus. Beje, dekofeinavimo procese išgautas kofeinas parduodamas vaistų, kosmetikos, energinių gėrimų ar kitų produktų gamintojams. Jeigu ant pakuotės nurodytas „CO2“, reiškia, jog kava be kofeino pagaminta būtent šiuo metodu.
Įdomus faktas: šiuo metu jau vykdomi eksperimentai, kuriais siekiama užauginti kavos pupeles, kurios iš karto neturėtų savyje kofeino. Tačiau kol kas šie bandymai neduoda norimo rezultato. Pašalinti kofeiną iš natūraliai augančio kavamedžio labai sunku, nes kofeinas padeda augalams gintis nuo kenkėjų. Tai užkoduota augalo genuose ir atmintyje per tūkstančių metų augimo patirtį.
Kava be kofeino: augantis populiarumas ir nauda sveikatai
Per pastaruosius dešimtmečius kavos be kofeino vartojimas sparčiai augo. Tai lėmė augantis suvokimas apie sveikatos ir gyvenimo būdo pasirinkimus. Daugelis žmonių, ypač tie, kurie yra jautrūs kofeinui, renkasi bekofeinę kavą, kad išvengtų nemigos, nerimo ar padidėjusio kraujospūdžio.
Kita vertus, besilaukiančios moterys, senyvo amžiaus žmonės arba tie, kurie kenčia nuo tam tikrų sveikatos sutrikimų, taip pat dažnai renkasi kavą be kofeino kaip saugesnę alternatyvą.
Kava be kofeino pasižymi šiomis naudingosiomis savybėmis:
- Sumažintas kofeino poveikis. Daug žmonių patiria nemalonius kofeino sukeltus simptomus: pvz., nerimą, širdies ritmo sutrikimus ar nemigą. Kava be kofeino leidžia mėgautis kavos gėrimu be šių neigiamų poveikių.
- Antioksidantai. Kava be kofeino, kaip ir įprasta kava, yra turtinga antioksidantais, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais organizme ir mažina oksidacinį stresą bei uždegiminius procesus.
- Mažesnė kai kurių ligų rizika. Kava be kofeino gali padėti sumažinti tam tikrų ligų, susijusių su kofeino vartojimu riziką. Tyrimai rodo, kad bekofeinė kava gali sumažinti riziką susirgti II tipo diabetu bei tam tikrų rūšių vėžiu.
- Kepenų sveikata. Yra tyrimų rodančių, kad kava be kofeino gali būti naudinga kepenų sveikatai, nes sumažina kepenų fermentų kiekį kraujyje ir taip galimai apsaugo kepenis nuo ligų.
- Mažesnė refliukso rizika. Kava be kofeino žymiai rečiau sukelia rėmenį ar refliuksą lyginant su įprasta kava.
Kavos be kofeino trūkumai
Nepaisant daugelio teigiamų aspektų, kava be kofeino taip pat turi keletą trūkumų:
- Cheminių tirpiklių likučiai. Naudojant tirpiklius kofeinui iš kavos pupelių pašalinti, jose gali likti cheminių likučių. Nors jie yra minimalūs ir laikomi saugiais, tačiau kai kurie vartotojai renkasi natūralesnius dekofeinavimo metodus.
- Skonio pokyčiai. Ypač jautrūs skoniui vartotojai pastebi, kad kava be kofeino turi šiek tiek kitokį skonį nei įprasta kava. Tai siejama su dekofeinavimo procesu, kurio metu gali būti paveikiami kavos skonio junginiai.
Nors yra teigiančių, kad kava be kofeino praranda tam tikras savo maistines savybes, tačiau tie praradimai yra labai minimalūs ir kažkokios ypatingos reikšmės kavos teikiamai naudai neturi.
Kas turėtų rinktis kavą be kofeino vietoj įprastos kavos?
Atsižvelgiant į individualius poreikius bei sveikatos istoriją, kavą be kofeino vietoje įprastos kavos patariama vartoti:
- besilaukiančioms moterims;
- paaugliams;
- senyvo amžiaus žmonėms;
- tiems, kurie turi nemigos ar nerimo sutrikimų;
- turintiems aukštą kraujo spaudimą ar padidėjusį širdies ritmą;
- kamuojamiems virškinimo sutrikimų;
- turintiems problemų dėl šlapimo nelaikymo;
- jautriems kofeinui žmonėms.
Žemiau pateikiamoje lentelėje aiškiai matomi įprastos kavos ir kavos be kofeino skirtumai. Tai gali padėti lengviau nuspręsti, kurią kavą geriau rinktis.
Savybė | Įprasta kava | Kava be kofeino |
Kofeino kiekis | 95–200 mg puodelyje | 0–7 mg puodelyje |
Skonis | intensyvus, turtingas | švelnesnis nei įprastos |
Antioksidantai | aukštas kiekis | maždaug 15 proc. mažesnis nei įprastoje kavoje |
Poveikis miegui | gali sutrikdyti miegą | neturi įtakos miego kokybei |
Kaina | įvairi | gali būti aukštesnė nei įprastos kavos dėl naudojamo dekofeinavimo metodo |
Nauda sveikatai | teigiamas poveikis (antioksidantai mažina tam tikrų ligų riziką) | panaši nauda be neigiamo kofeino šalutinio poveikio |
Šaltiniai:
- https://www.healthline.com/nutrition/decaf-coffee-good-or-bad
- https://www.ncausa.org/Decaffeinated-Coffee
- https://www.nytimes.com/2024/07/30/well/decaf-coffee-chemicals-safety.html
- https://www.foodandwine.com/is-decaf-coffee-safe-8630816
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8469788/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.