Skip to content

Cikorija – gardi alternatyva kavai be kofeino, už kurią organizmas tikrai padėkos

Cikorija ir jos kava – įprastinės kavos alternatyva, už kurią organizmas padėkos

Nusižengsime Lietuvos kalbininkams, jeigu cikorija pavadinsime augalą, tačiau iš jo pagamintus skrudintus miltelius – ne! Iš paprastosios trūkažolės pagaminta cikorijos kava (senoviškai vadinama cikorijos kafija) – tai gėrimas, kuris yra puikus pasirinkimas, negalintiems (ar nemėgstantiems) gerti įprastos kavamedžio pupelių kavos. Pamatysite, kad ją vartoti dar ir naudinga, nes cikorijos kava pasižymi gausiomis vaistinėmis savybės. Na, o jeigu kava ne prie širdies – yra daugybė kitų cikorijos vartojimo būdų, kurie padės kasdienę inulino ar kitų naudingų medžiagų dozę įterpti į mitybą. O jeigu norite sumažinti diabeto bei hipertenzijos negalavimus, apsisaugoti nuo vėžio bei pagerinti žarnyno veiklą – cikorija tam puikiai tinka.

Cikorija = paprastoji trūkažolė. Koks tai augalas?

Iš tikrųjų, salotinė cikorija kaip augalo pavadinimas yra nevartotinas ir jis turėtų būti vadinamas paprastosios trūkažolės (Cichorium intybus) vardu. Tačiau cikorija galima vadinti iš paprastosios trūkažolės šaknų pagamintus skrudintus ir maltus miltelius. Taigi, kai jau aiški pavadinimo reikšmė, susipažinkime su paprastosios trūkažolės augalu.

Tai yra daugiametis astrinių (Asteraceae) šeimos žolinis augalas su stačiu, šakotu, briaunotu stiebu, siekiančiu 30–70 cm aukštį. Lapai iš karto jungiasi su stiebu, būna įvairaus dydžio (7,5–32 cm ilgio), o jų forma lancetiška, įvairiai skiautėta. Augalas dažniausiai žydi liepos–rugpjūčio mėnesiais šviesiai mėlynais, retai baltais arba rožiniais liežuviškais 3–4 cm skersmens žiedais, iš kurių išsivysto lukštavaisiai.

Šį augalą yra matęs kone kiekvienas, nes melsva gėlelė natūraliai auga pakelėse, dykvietėse, pievose ar dirvonuose. Iš 7 trūkažolių rūšių, Lietuvoje paplitusi tik viena, o antra auginama daržuose. Yra išveista nemažai veislių, kurios orientuotos į salotų ar šakniavaisių auginimą.

Trūkažolė -  cikorija

Cikorijos milteliai

Cikorijos milteliai slepia kelis miltelių tipus, tokius kaip neskrudinti cikorijos milteliai, inulino milteliai, tirpūs cikorijos milteliai ir skrudinti cikorijos milteliai. Visi šie pavadinimai gali reikšti tą pačią medžiagą (smulkintą cikorijos šaknį), tačiau jie kažkiek skiriasi apdorojimo būdu ir pritaikymu.

Neskrudinti cikorijos milteliai yra gaunami iš žalių, išdžiovintų, sumaltų cikorijos šaknų. Jie naudojami kaip funkcinis maistas, papildantis įprastinę mitybą, pagerinantis žarnyno veiklą.

Inulino milteliai išgaunami iš žalių cikorijų šaknų ir yra išgryninti. Būtent dėl inulino cikorija sulaukia daugiausia liaupsių, nes tai yra pagrindinę trūkažolės šaknų masę sudarantis angliavandenis.  Inulinu papildomi įprastiniai maisto produktai, nes šios prebiotinės skaidulos gerina žarnyno sveikatą, mažina uždegimus, stiprina mikrobiomą ir padeda virškinimo traktui įsisavinti daugiau maistinių medžiagų. Jis taip pat kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje bei užtikrina tam tikrą apetito kontrolę.

Tirpiems milteliams gaminti naudojami cikorijos ekstraktai. Tirpi cikorija naudojama karštiems gėrimams gaminti arba įterpiama į tirpios arbatos ar kavos mišinio sudėtį. Iš ekstrakto taip pat gaminama ir parduodama skysta cikorija bei cikorijų pasta.

Skrudinti cikorijos milteliai – pagaliau priėjome prie įprastinės cikorijos naudojimo būdo – būtent iš šių miltelių ruošiama cikorijos kava. Taip pat skrudinti milteliai tarnauja kaip priedas įvairioms kavoms ruošti, pavyzdžiui, indiškai filtruotai kavai. Iš įprastos ir cikorijos kavos mišinio kuriami specifiniai kavos produktai, tokie kaip „Ricore“ gėrimas, kurioje yra 60 % cikorijos ir 40 % įprastos kavos.

Cikorijos milteliai

Cikorijos vaistinės savybės, patvirtintos mokslininkų

Iš paprastosios trūkažolės išskirta ir identifikuota daugiau kaip 100 atskirų junginių, kurių dauguma yra šaknyse. Nesvarbu, ar tai būtų skrudinta šaknis, ar iš šaknų gaunami milteliai, atlikti tyrimai su jų vandeniniai ir (arba) alkoholiniais ekstraktais labai pradžiugino mokslininkus.

Nustatyta, kad cikorija pasižymi antimikrobinėmis, antioksidacinėmis, antihelmintinėmis, antimaliarinėmis, prebiotinėmis, antidiabetinėmis, priešvėžinėmis, imunomoduliacinėmis, hepatoprotekcinėmis savybėmis. Ekstraktai rodo proapoptozinį aktyvumą, priešuždegiminį, hipolipideminį, hipoglikeminį poveikį, taip pat svarbų vaidmenį reguliuojant apetitą. Be to, įrodyta, kad cikorijos skatina gerą virškinimą, reguliuoja apetitą ir mažina virškinamojo trakto ligų riziką.

Cikorijos derliaus rinkimas

Paprastosios trūkažolės arba dar žinomos kaip salotinės cikorijos šakniavaisinę formą (Cichorium intybus var. sativum) galima pasisodinti savo daržuose ir išgauti šviežio derliaus. Trūkažolė išaugina iki 50 cm ilgio ir 1,5–2 cm storio stambią šaknį, kuri ir yra renkama. Šakniavaisiai išraunami rudenį, (spalio mėnesį), nuo jų nupurtomos žemės, nupjaunami lapai, tada gerai nuplaunamos ir supjaustomos gabaliukais. Džiovinimui naudojama orkaitė, gerai vėdinama patalpa arba speciali džiovyklė. Gerai išdžiūvę šaknų gabaliukai turi būti iš išorės rudai pilki su baltu ar gelsvu viduriuku, raukšlėti, be kvapo. Jeigu ruošite šaknis kavai, tuomet cikorija džiovinama krosnyje ar orkaitėje tol, kol ji karamelizuojasi ir įgauna tamsiai rudą spalvą, o vėliau malama.

Nepamirškite, kad naudingi yra ir cikorijos lapai, kurias galite ruošti kaip salotas, o iš surinktų ir sudžiovintų žiedų galite pasiruošti vaistinius preparatus.

Cikorijos šaknys

Kuo naudinga cikorija ir cikorijos kava

Cikorijų kava gaminama iš maltų ir skrudintų cikorijų šaknų. Cikorija kartumu nenusileidžia įprastinei kavai, o skoniu šiek tiek primena žemę ir riešutus.

Iš cikorijos pagamintos kavos maistinė vertė gana kukli, nes 100 g yra labai mažai riebalų (tik  0,1 g), angliavandenių 4,7 g ir baltymų 0,9 g, tačiau ji gausi kitų naudingųjų medžiagų. Joje yra inulino skaidulų, mangano ir vitaminų A, B5, B6, C, E, K, kalcio, kalio, folio rūgšties ir fosforo junginių.

Kokiais atvejais ypač tinka vartoti cikoriją

Cikoriją ir cikorijos kava naudinga vartoti norint:

  • pasipildyti organizmą vitaminais, mineralais ir kitais oksidantais
  • apsisaugoti nuo vėžio
  • pagerinti virškinimą, kontroliuoti apetitą ir numesti svorio
  • mažinti pilvo pilnumo jausmą, vidurių pūtimą
  • kontroliuoti cukraus lygį kraujyje
  • gerinti smegenų kraujotaką
  • apsisaugoti nuo maliarijos
  • stiprinti imunitetą nuo mikrobų
  • varyti kirminus iš organizmo
  • mažinti uždegimus
  • apsaugoti kepenis
  • mažinti kraujo spaudimą

Cikorijos kavą gali gerti tie, kam padidėjęs kraujo spaudimas ar yra sutrikusi kepenų veikla. Ji taip pat rekomenduojama gerti diabetikams, nes cikorijose esančios chlorogeninės rūgštys mažina diabetikų jautrumą insulinui. Tai puiki alternatyva vengiantiems kofeino, nes cikorija šios medžiagos neturi. Taip pat skrudintos cikorijos kava nedidina skrandžio rūgštingumo.

Cikorija: nauda

Kaip paruošti cikorijos kavą?

Turėdami omenyje cikorijų kavos privalumus, galbūt svarstote, kaip teisingai ją paruošti, kad kava būtų optimalaus skonio. Priklausomai nuo to, ar norite pasiruošti sumaltos cikorijų šaknies kavos ar paprasčiausiai cikorija papildyti įprastą kavą, jų paruošimas nežymiai skiriasi.

Kadangi cikorijos kava skoniu gali būti šiek tiek silpnesnė nei kavamedžio pupelių kavos, reikėtų naudoti didesnį kiekį cikorijos miltelių. Vienam puodeliui turėtų būti maždaug 2–4 valgomieji šaukštai skrudintų cikorijos miltelių t. y. apie 10–20 gramų. Cikorija užpilama karštu vandeniu (geriau ne verdančiu, o karštu virintu vandeniu, nes užplikyta kava praranda daug naudingųjų savybių) ir mirkoma kelias minutes. Per sietelį ar filtrą perkoškite gėrimą, papildykite mėgstamu saldikliu, cinamonu ar kitais prieskoniais. Taip pat galite įprastai balinti pienu, grietinėle ar paprasčiausiai mėgautis juoda kava.

Kava su cikorija – receptas įprastinei kavai paįvairinti

Jei planuojate patobulinti ir paįvairinti savo įprastą rytinį puodelį kavos, kartu įtraukdami šiek tiek skaidulinių medžiagų, rekomenduojama 2 šaukštus cikorijos miltelių sumaišyti su jūsų mėgstama įprasta kava. Šį gėrimą ruoškite įprastai, pavyzdžiui, užplikykite verdančiu vandeniu, virkite turkiškai ar naudokite prancūzišką kavinuką.

Kaip ruošti cikorijos kavą

Kokį šalutinį efektą gali sukelti cikorija?

Cikorijos šaknis net ir skrudinta bei virta sukelia alergijos simptomus. Jeigu esate alergiški astrinių augalų žiedadulkėms (kiečiams, ambrozijoms), turėtumėte vengti cikorijų.

  • Nėščios ir žindančios moterys neturėtų įtraukti cikorijos į maisto racioną dėl persileidimo rizikos. Šiai žmonių grupei kol kas yra atlikta labai mažai tyrimų, kurie galėtų patvirtinti naudingą arba žalingą cikorijos kavos poveikį.
  • Dėl cikorijos šaknyje esančių skaidulų gali atsirasti pilvo diskomforto, viduriavimo, dujų, pilvo pūtimo ir (arba) vidurių užkietėjimo simptomai, jei jų vartojama per daug.
  • Jei išgėrę cikorijų kavos pajutote kokių nors neigiamų simptomų, nedelsdami nutraukite vartojimą ir kreipkitės į gydytoją.

Nepaisant šių kelių atvejų, iš esmės cikorijos kava yra saugi vartoti.

Šaltiniai:
https://www.vle.lt/straipsnis/trukazole/
https://www.neworleansroast.com/health-benefits-of-chicory-coffee/
https://www.healthline.com/nutrition/chicory-coffee#downsides
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169992/nutrients

Tyrimai:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8912540/
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/579319/
https://www.mdpi.com/1420-3049/26/6/1814
https://www.iosrphr.org/papers/v6i3/E0634156.pdf
https://www.semanticscholar.org/paper/THERAPEUTIC-POTENTIAL-OF-CICHORIUM-INTYBUS

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

1 thought on “Cikorija – gardi alternatyva kavai be kofeino, už kurią organizmas tikrai padėkos”

  1. Pingback: Miežių kava - be kofeino. argiai atskirsite nuo įprastos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *