Skip to content

Kiaulpienių šaknys – kuo ypatingi kiaulpienių šaknų milteliai ir kokiomis savybėmis pasižymi iš jų paruošta kava?

Kiaulpienių šaknys – kuo ypatingi kiaulpienių šaknų milteliai ir kokiomis savybėmis pasižymi iš jų paruošta kava?

Daug ką erzinanti piktžolė – paprastoji kiaulpienė – nebebus taip engiama, kai sužinosite, kokias nepaprastas savybes gali pažerti kiaulpienių šaknys. Iš jų paruošti ekstraktai, arbata bei kava didesniu ar mažesniu lygiu teigiamai veikia visą organizmą: pradedant kvėpavimo, širdies ir kraujagyslių, inkstų sistemomis, baigiant kepenų ar ląstelių apsauga. Jeigu netingėsite, kiaulpienių šaknų paprastai ir sėkmingai prisidžiovinsite namų sąlygomis, o iš jų pasiruošite gardžių gėrimų. Visgi stokojantiems laiko, kiaulpienių šaknų miltelių galite lengvai įsigyti ir vartoti kaip tik labiau patinka.

Kiaulpienė kaip augalas – kaip atpažinti?

Paprastąją kiaulpienę (Taraxacum officinale) mokslininkai priskiria astrinių (Asteraceae) šeimai. Šis daugiametis žolinis augalas išauga iki 5–25 cm aukščio, turi žalius, skrotelinius, pailgai lancetiškus, plunksniškai skiautėtus ar dantytus lapus. Kiaulpienės šaknis yra liemeninė, 20–60 cm ilgio ir 1–2 cm skersmens, geltona arba rudai geltona. Ant vieno ar kelių tuščiavidurių apvalių žiedstiebių išauga vienas 3–5 cm skersmens geltonos spalvos liežuviškas graižas. Peržydėję žiedai suformuoja „pienės pūkus“ – tai ne kas kitas, kaip lukštavaisiai su skristukais.

Kiaulpienei prisirinkti neteks toli keliauti, nes jos kaip piktžolės okupuoja pievas, dirvonus, pakeles, sodybų vejas, daržus. Gėlės plačiai ir gausiai paplitusios visoje Lietuvoje.

Kiualpienė

Kiaulpienių šaknų milteliai – funkcinis maistas

Žemoje temperatūroje išdžiovinus žalias kiaulpienių šaknis ir sumalus jas į miltelius gausite puikų funkcinį maistą ir papildą. Žinoma, galite taip nesivarginti ir greičiau įsigyti jau paruoštus miltelius. Jie vartojami vieni (kapsulių ir tablečių forma), įterpiami į patiekalus ir kepinius, ruošiami gėrimai (arbata, kokteiliai ar kava). Pirminiai tyrimai rodo, kad kiaulpienių miltelių vartojimas praturtina mitybą vitaminais ir mineralais, pagerina virškinimą, nes veikia kaip lengvas vidurius laisvinantis vaistas, veikia kaip diuretikas, padeda mažinti cholesterolio kiekį. Milteliai naudojami kaip lengvas apetito stimuliatorius, gerinantis skrandžio veiklą jam sutrikus, jie gali padėti pagerinti kepenų ir tulžies pūslės funkciją. Taip pat žinoma, kad kiaulpienės normalizuoja cukraus kiekį kraujyje bei gali padėti kovoti su uždegimu.

Pasirinktinai nuo kiaulpienių šaknų pritaikymo būdo, įprasta dozė yra:

  • 2–8 g grynų džiovintų šaknų 3 kartus per dieną
  • 250 mg vandeninio ekstrakto (kuris ruošiamas sumaišius 5 dalis vandens ir 1 dalį miltelių) 3–4 kartus per dieną
  • arba 5–10 ml tinktūros (iš kiaulpienių miltelių ir 45 % alkoholio santykiu 1:5) 3 kartus per dieną

Kiaulpienių šaknys: kaip paruošti jų derlių

Šaknys kasamos vėlai rudenį, kai jau vysta lapai, arba pavasarį. Pavasarį surinktos kiaulpienių šaknys yra saldesnės ir ne tokios karčios, o rudenį surinktos – sodresnės ir kartesnės. Geriausia prisirinkti 3–4 metų brandos augalų, kurių lapų „rozetė“ siekia 13 cm. Nuvalytos ir nuplautos šaknys džiovinamos 3–4 dienas šiltoje, vėjo perpučiamoje patalpoje, o vėliau pabaigiama džiovinti 60 °C temperatūros orkaitėje su ventiliacija ar specialioje džiovyklėje. Toks džiovinimas padeda išgauti koncentruotą skonį ir sutrumpinti džiovinimo laiką orkaitėje.

Kavos milteliams pasigaminti smulkiai supjaustykite išdžiovintas šaknis, įkaitinkite orkaitę iki 160–180 °C temperatūros ir skrudinkite sausai 30–40 minučių (įpusėjus kepimui apverskite). Šaknys bus paruoštos, kai taps tamsiai rudos spalvos. Palikite atvėsti ir laikykite švariame stiklainyje, o esant poreikiui susimalkite miltelių.

Rinkdami kiaulpienių šaknis, nereikėtų išmesti lapų ir žiedų, nes iš jų galima pagaminti kiaulpienių lapų ar žiedų arbatos, kurios pasižymi naudingųjų savybių gausa.

Kiaulpienių šaknys

Kiaulpienių naudingosios medžiagos ir jų veiksmingumas

Visos augalo dalys turi naudingųjų medžiagų, iš kurių gausiausiai randama  fenolinių ir riebalų rūgščių, terpenoidų ir triterpenų, angliavandenių ir cukraus (inulino, pektino), cholino. Jose yra fitosterolių, karčiųjų medžiagų (glikozidų, taraksacino), karotino, mineralinių medžiagų (kalcio, chromo, kobalto, geležies, magnio, kalio, seleno, cinko), vitaminų A, B, C ir D.

Kiaulpienės lapų, žiedų ar šaknų ekstraktai pasižymi antioksidacinėmis, antibakterinėmis, priešuždegiminėmis, priešvėžinėmis, hipolipideminėmis ir hepatoprotekcinėmis savybėmis. Tyrimai su gyvūnais parodė veiksmingumą gydant trachėjos uždegimą, apsauginį poveikį plaučiams ūminio uždegimo metu ir kepenims esant lėtiniam kepenų nepakankamumui. Pastebėtas ir inkstų funkcijos sutrikimo sumažėjimas, krūties, prostatos ir kasos vėžio ląstelių invazijos slopinimas. Kiaulpienių ekstraktai iš dalies slopina riebalinių ląstelių susidarymo procesą žmogaus organizme, o inulinas turi įtakos bendrojo cholesterolio koncentracijos mažėjimui.

Kiaulpienių arbata – stiprus diuretikas. Ji detoksikuoja kepenis ir gerina virškinimo sistemą 

Kiaulpienės: drąsiai dėkite į salotas. Ar žinote kaip iš jų pasigaminti skaniausio medaus, sirupo ir uogienės?

Kiaulpienių šaknys

Kiaulpienių kavos nauda

Apie kiaulpienių šaknų naudą dar yra nedaug žinių, tačiau kai kurie pavieniai tyrimai jau rodo šiokią tokią naudą sveikatai, o preliminarūs tyrimai su gyvūnais – daug žadantys. Kadangi kiaulpienių kava neturi kofeino, ji vartojama kaip įprastos kavos pakaitalas, pasižymintis šiomis savybėmis:

Antioksidantų šaltinis. Laisvieji deguonies junginiai organizmui kenkia, o kavoje esantys antioksidantais šiuos junginius „sugaudo“ ir neutralizuoja. Taip užkertamas kelias jų sukeltiems ląstelių pažeidimams įvykti.

Veikia kaip diuretikas. Kadangi kiaulpienių kava veikia šlapimą varančiu poveikiu, todėl šios kavos vartojimas yra geras būdas siekiant padidinti šlapimo kiekį ir pašalinti kūno skysčius. Vidurius laisvinantis poveikis padeda greitai atsikratyti nesuvirškintų maisto medžiagų, sumažinti pilvo pūtimą.

Mažina svorį. Mokslininkai nustatė, kad kiaulpienių kava veikia slopindama kasos lipazę –  virškinimo metu išsiskiriantį fermentą riebalams skaidyti. Tai reiškia, kad nesuvirškinti riebalai negali būti įsisavinti į organizmą ir bereikalingai kaupiami. Tyrimai su pelėmis patvirtino panašius rezultatus, todėl kiaulpienių šaknų kavos gėrimas galimai mažina nutukimą.

Priešuždegiminės savybės veido odai. Mokslinio tyrimo, paskelbto 2011 metais, duomenimis, kiaulpienių šaknų kava sumažino su spuogais susijusį uždegimą ir kartu padidino odos drėkinimą bei kolageno gamybą. Negana to, 2012 m. Japonijoje atliktas tyrimas parodė, jog kava turi stiprias senėjimą stabdančias savybes, galinčias sumažinti veido raukšlių susidarymą.

Sveikesnės kepenys. Nustatyta, kad kiaulpienių kava gali būti geriama kepenų sveikatai gerinti, nes jos vartojimas padidina detoksikuojančio fermento kiekį. Be to, 2017 m. atliktas tyrimas rodo, kad kavos polisacharidai kitais būdais palaiko kepenų funkcionalumą.

Kiaulpienių šaknų kavos nauda

Kiaulpienių kava – kaip pasiruošti

Kaip teigia moksliniuose bandymuose dalyvavę tiriamieji, kiaulpienių šaknų kava pasižymi gana vidutiniu aromatu, skoniu, išvaizda, spalva, „tirštumu“, todėl organoleptinėms kavos savybėms pagerinti ją verta maišyti su įprastine kava ar įvairiais priedais.

Visgi norėdami pasigaminti 1 puodelį skrudintų kiaulpienių kavos, 1,5 valgomojo šaukšto šaknų miltelių įdėkite į nedidelį puodą su 350 ml vandens. Užvirinkite ir palikite 10 minučių švelniai burbuliuoti. Perkoškite ir, jeigu reikia, pagardinkite pienu bei saldikliu.

Galite pasiruošti įprastos plikytos kiaulpienių šaknų kavos: į puodelį berkite 1 valgomąjį šaukštą kiaulpienės miltelių, užpilkite puodeliu verdančio vandens ir palikite pritraukti bent 5 minutes. Mėgaukitės gėrimu jį pasaldinant ir pabalinant pienu (jeigu reikia).

Kiaulpienių kava. Kiaulpienių šaknų kava

Kokį šalutinį efektą gali sukelti kiaulpienių šaknys?

Kiaulpienių vartojimas tokiais kiekiais, kokie įprastai randami maiste, paprastai laikomas saugiu. Mažiau žinoma apie didesnių kiekių vartojimo saugumą. Su kiaulpienių šaknimis susijęs pavojus sveikatai yra nedažnas, tačiau, tiesiogiai vartojant augalą per burną, gali atsirasti kai kurie negalavimai.

  • Kai kuriems žmonėms kiaulpienės gali sukelti padidėjusį skrandžio rūgštingumą ir rėmenį.
  • Kai kurie žmonės yra alergiški kiaulpienėms, o alerginės reakcijos gali būti labiau tikėtinos žmonėms, kurie yra alergiški giminingiems augalams, tokiems kaip ambrozijos, chrizantemos, medetkos. Kiaulpienė taip pat gali sudirginti odą.
  • Gali sukelti intensyvų viduriavimą
  • Mažai žinoma, ar saugu vartoti kiaulpienių didesnius nei maisto produktuose esančius kiekius nėštumo metu arba žindymo laikotarpiu.
  • Žmonės, turintys inkstų, tulžies pūslės problemų ar tulžies pūslės akmenų, prieš gerdami kiaulpienių kavą turėtų pasitarti su gydytoju.

Šaltiniai:
https://www.vle.lt/straipsnis/kiaulpiene/
https://www.wildwalks-southwest.co.uk/dandelion-root-coffee-recipe/
https://www.tea-and-coffee.com/blog/dandelion-coffee-benefits#h-dandelion-coffee-benefits
https://www.healthline.com/nutrition/dandelion-benefits
https://www.mountsinai.org/health-library/herb/dandelion
https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-dandelion-root-89103

Tyrimai:
https://www.academia.edu/12261386/Innovative_beverages_of_coffee_and_tea
https://www.mdpi.com/1420-3049/26/24/7564
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464619302683

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *