Kolumbietišką kavą galime vadinti puikia pretendente ar net drąsia konkurente pasaulyje pamėgtiems kavos skoniams – braziliškai, vietnamietiškai ar kitų pupelių gamintojų kavai. Kolumbijoje susiformavęs reljefas, geografinė padėtis ir klimatas yra palankus kavamedžiams augti, todėl čia kavos plantacijos ne tik klesti, bet ir diktuoja kokybinius standartus. Kolumbietiška kava bei jos kokybe ir subalansuotu skonio profiliu pasitiki net didieji kavinių tinklai, be to, ji dažnai pasitaiko įvairiuose kavos mišiniuose. Pasidomėkime, dėl kokių priežasčių kolumbietiška kava vertinama kaip viena iš TOP kavos gamintojų ir kuo ji išskirtinė.
Kuo ypatinga kolumbietiška kava?
Kaip jau galima suprasti, Kolumbija garsėja ne kavos gėrimo variacijomis ar receptais, bet pačiu pagrindu – kavamedžių auginimu, pupelių išgavimo technika ir kokybe. Norint išskirti pagrindinius kolumbietiškos kavos požymius, reikėtų atsižvelgti į daugelį charakteristikų, pavyzdžiui:
Augimo sąlygos. Kolumbietiška kava auginama 1200–2000 m virš jūros lygio aukštuose Andų kalnuose, o tai reiškia, kad aukštis užtikrina lėtesnį pupelių nokimą, todėl išsivysto sodresnis skonis. Palankus klimatas (nuolatinė šiluma, gausus kritulių kiekis ir pastovumas) leidžia augti aukštos kokybės Arabikai. Taip pat, Kolumbijai būdingas vulkaninės kilmės dirvožemis, kuris turtingas mineralais, padedantis formuotis sudėtingiems skonių profiliams.

Kolumbija 100 % ištikima Arabikos rūšies pupelėms, kuri pasižymi švelnesniu, subtilesniu skoniu nei Robusta. Ši rūšis turi daugiau rūgštingumo ir aromato niuansų (vaisiniai, gėlių, šokolado tonai). Labiausiai vertinamos veislės Castillo, Caturra, Tabi, Bourbon, Typica, Colombia, Gesha.
Kolumbietiška kava dažniausiai renkama rankiniu būdu, uogos skinamos tik visiškai prinokusios. Toks būdas padidina kokybę, nes pupelės rūšiuojamos vietoje atmetant prastesnes dar prieš perdirbimą.
Pupelės dažniausiai apdorojamos šlapiuoju būdu, kas lemia švaresnį skonį ir ryškesnius rūgštinius tonus.
Didelę reikšmę „sužaidžia“ ir Kolumbijos reputacija, nes šalis daug investavo į kavos kokybės standartus ir rinkodaros kampanijas. Ši valstybė turi geografinės kilmės ženklą (PGI), kuris saugo kolumbietiškos kavos vardą.
Na ir žinoma, savitas vidutinio kūno, ryškaus, bet ne per aštraus rūgštumo, turintis saldumo su karamelės, šokolado, raudonų uogų ar citrusinių vaisių natomis skonio profilis taip pat sėkmingai apibūdina tikrą kolumbietišką kavą.
Kolumbietiškos kavos auginimo ypatumai ir regionai
Kolumbijoje yra aiškiai išskirti kavos auginimo regionai ir kiekvienas jų turi savitą klimatą, augimo arealo aukštį, dirvožemį ir kavos pupelių skonio profilį. Šie regionai dažnai yra įsikūrę Andų kalnų grandinėje, kuri driekiasi per visą šalį, o pagrindiniai yra šie:
Eje Cafetero arba „Kavos ašis“ yra garsiausias regionas, įtrauktas į UNESCO paveldą. Tokį stiprų įvertinimą regionas gavo dėl gyvų kavos augintojų tradicijų, amatų ir gyvenimo būdo, reprezentuodama harmoningą žmogaus ir gamtos bendradarbiavimą. Į šį regioną įeina mažesnės sritys (Caldas, Risaralda, Quindío), kur kavamedžiai auginami 1400–1900 m aukštyje virš jūros lygio. Čia užaugusios kavos pupelės turi subalansuotą, švelnų skonį su šokolado, karamelės ir citrusinių vaisių natomis. Ji tinka tiems, kurie ieško klasikinio Kolumbijos skonio.
Antioquia sritis yra įsikūrusi 1300–1800 m aukštyje, kuri yra viena didžiausių kavos gamintojų. Istoriškai ji garsėjo komercine, mažiau rafinuota kava, bet dabar čia vis dažniau gaminamos aukštos kokybės partijos. Kavos pupelės, užaugintos Antioquia regione, pasižymi švelniu, saldžiu karamelės, riešutų, obuolių skoniu su mažesniu rūgštumu.
Pietų Kolumbijoje, aukštai kalnuose 1800–2200 m aukštyje netoli ekvatoriaus įsitaisęs dar vienas kavos plantacijų regionas Nariño. Čia dėl aukščio ir klimato kava auga lėtai, todėl pupelės auga derlingai, tankiai, o jų skonis labai ryškus. Mėgstantiems vaisišką, gaivų kavos profilį, ryškų rūgštumą, citrusines natas ir švarų poskonį privalo paragauti kavos iš šio regiono kavos pupelių.
Huila taip pat tarpsta Pietų Kolumbijoje, kur kavamedžiai auginami 1200–2000 m aukštyje. Šiuo metu sritis laikoma vienu svarbiausių aukštos kokybės kavos regionų, nes čia varijuoja derlinga žemė tarp dviejų Andų kalnų grandinių. Užauginta kava pasižymi ryškia, bet subalansuota rūgštimi, tropiniais vaisiais, cukriniu saldumu, o dėl tokio skonio profilio Huila kava yra labai populiari tarp specializuotų kavų entuziastų.
Tolima arealas yra mažiau žinomas, bet jame gaminama aukštos kokybės kava. Jis tarpsta 1200–2000 m aukštyje gretimai Huilos regionui, kuriame vyrauja vulkaninis dirvožemis. Kavos pupelės čia turi kompleksišką skonį su švelniu citrusiniu rūgštumu ir saldumu.
Sierra Nevada de Santa Marta yra Šiaurės Kolumbijos regionas 1000–1600 m aukštyje netoli Karibų jūros. Ši sritis unikali tuo, kad kava auginama šalia pakrantės, o tai retas atvejis pasaulyje. Kavos pupelės esti lengvesnio, gėliško skonio su trupučiu prieskonių.

Kuo kolumbietiška kava skiriasi nuo kitų pasaulinių kavos skonių?
Kolumbietiška kava nėra vienintelė kavos auginimo ir tiekimo grandies „žaidėja“ pasaulyje, nes jai kelią pastoja tokios lyderės kaip Brazilija ir Vietnamas. Tačiau Kolumbija jau kelis dešimtmečius užima garbią vietą trejetuke tarp šių TOP kavos gamintojų, produkuojančių ir eksportuojančių daugiausiai kavos pupelių. Palyginimui 1 lentelėje matysite, kokiais kavos perdirbimo būdais ir skonio profiliu išsiskiria populiariausios (ir ne tik) šalys–kavos gamintojos.
Šalis | Skonis | Rūgštumas | Perdirbimas | Tipiniai skoniai |
Kolumbija | Subalansuotas, švelnus | Vidutinis | Šlapias | Karamelė, citrusai, raudonos uogos |
Brazilija | Saldus, riešutinis | Žemas | Sausas/pusiau sausas | Kakava, riešutai, džiovinti vaisiai |
Etiopija | Vaisinis, gėliškas, aromatingas „arbatinis“ profilis | Aukštas | Šlapias/sausas | Jazminas, mėlynės, bergamotė |
Kenija | Ryškus, vyninis | Aukštas | Šlapias | Juodieji serbentai, pomidorai |
Gvatemala | Sodrus, šokoladinis | Vidutinis | Šlapias | Šokoladas, gėlės, dūminiai tonai |
Vietnamas | Kartus, stiprus, žemiškas | Labai žemas | Sausas | Tamsus šokoladas, prieskoniai, žemės tonai |
Šiek tiek apie kolumbietiškos kavos tradicijas
Nors Kolumbija pažįstama kaip kavos eksportininkė, tačiau nereikia nuvertinti ir šalyje vyraujančių kavos ruošimo, gėrimo, patiekimo tradicijų. Kolumbietiškos kavos simboliu tapo tinto – mažas juodos kavos puodelis, dažnai silpnos koncentracijos, be pieno, kartais su cukrumi. Jis vartojamas kiekvieną dieną, visur: namuose, turguose, autobusų stotelėse, gatvėse. Įdomiausiai tai, kad ši kava Kolumbijoje parduodama gatvės prekeivių tinteros, kurie kavą nešioja ir pilsto klientams iš termosų. Tinto Kolumbijoje yra socialinis ritualas, reiškiantis būdą pasikalbėti, pailsėti, užmegzti ryšį.

Kitas dėmesio vertas kolumbietiškos kavos tradicija susijusi su paprastu jos paruošimo būdu. Café campesino, kitaip sakant – kaimiška kava, kuri verdama puode su cukrumi ir kartais cinamonu. Čia nenaudojama filtruota kava – tiesiog virinama sumalta kava su vandeniu. Šis paruošimas primena tradicinį virimo būdą ir yra paplitęs kaimo vietovėse.
Taip pat kolumbiečiai kavai saldinti naudoja panelą (nevalytą cukranendrių cukrų) kaip sveikesnę alternatyvą rafinuotam cukrui bei suteikiančią kavai melasos, „šlapio cukraus“ skonio natų.
Jei klaustumėte, kokį dar kavos gėrimą mėgsta gerti kolumbiečiai, tai reikėtų paminėti paprasčiausią kasdienę kavą su pienu Café con leche. Tai gali būti stiprus espresso su garintu pienu arba tiesiog tinto su trupučiu pieno. Vaikams neretai duodamas silpnas café con leche kaip savotiškas „įvadas į kavą“.
Šaltiniai:
https://espressocoffeeguide.com/gourmet-coffee/coffees-of-the-americas/colombian-coffee/
https://coffeehero.com.au/blogs/news/colombian-coffee-everything-you-need-to-know
https://hermanoscoffeeroasters.com/blogs/blog/colombian-coffee-facts-everything-you-need-to-know
https://colipsecoffee.com/blogs/coffee/colombian
Nuotraukų šaltinis ©canva.