Skip to content

Rudens įkvėpta moliūgų kava arba moliūgų latte: kaip išplito šio gėrimo idėjos ir atgimė tradiciniai receptai

Rudens įkvėpta moliūgų kava arba moliūgų latte: kaip išplito šio gėrimo idėjos ir atgimė tradiciniai receptai

Galbūt sakytume, kad daržovių ir kavos kombinacija neatrodo žavingai, tačiau moliūgų kava tikrai negalėtų būti apibūdinta kaip nepatraukli. Sezoniškumu kvepianti, prieskoninga moliūgų latte daug kam primena tradicinį amerikietiško stiliaus moliūgų pyragą, kuris ir yra siejamas su šios kavos kilme. Nors moliūgų kava kaip idėja yra sąlyginai nauja, tačiau jos ištakos siekia praeitą amžių. Taip pat pamėgti receptai vis tobulinami naujais deriniais, kur moliūgų kavą galima įvairiai panaudoti kulinariniame kelyje. Taigi, susipažinkime su pagrindiniais moliūgų kavos charakteristikomis, skoniu, pritaikymu ir receptais.

Kas yra moliūgų kava?

Moliūgų kava vadiname įprastą espresso pagrindu paruoštą kavos gėrimą su trupučiu moliūgų tyrės bei gėrimą pagardinus įvairiais priedais. Toks gėrimas dažnai papildomas šildančiais prieskoniais, pieno puta ir/ar grietinėle, cukrumi, o kombinacija dažniau vadinama moliūgų latte arba Pumpink Spice Latte. Moliūgų kava praturtina sezoninį kavos meniu, įneša daugiau įvairesnio skonio ir tampa tikra rudens sensacija ar net Helovyno atributu.

Moliūgų kava

Moliūgų tyrė kavai suteikia sodrų, vos salstelėjusį poskonį ir kiek tirštoką, kremišką konsistenciją, bet didžiausią charakterį čia suteikia prieskoniai (šilti, jaukūs, „rudeniški“ aromatai) ir kavos bazė (kartumas). Dėl tokio derinio kava primena skystą moliūgų pyragą su kava.

Kaip kilo idėja sukurti moliūgų latte?

Moliūgų kavos terminas nėra senas – tai amerikietiškos kavos kultūros kūrinys, kilęs iš didelio kavos tinklo rinkodaros eksperimento, bet paremta senesne rudens kepinių tradicija. Istorija liečia 2003 metus, kai „Starbucks“ JAV rinkai pristatė taip vadinamą Pumpkin Spice Latte gėrimą kaip riboto sezoniškumo produktą rudeniui. Pirmoji idėja kilo testuojant skonius: buvo derinami įvairių receptų moliūgų pyragai, patiekiami šalia kavos. Taip palaipsniui išsiaiškinta paklausa, atsiliepimai ir tokios kombinacijos populiarumas bei patrauklumas.

Įdomu, kad iš pradžių kavos gėrimo recepte net nebuvo tikro moliūgo – gėrimas buvo gaminamas iš kavos, pieno, cukraus, grietinėlės ir prieskonių mišinio (cinamono, muskato, imbiero, gvazdikėlių). Tik vėlesniais metais „Starbucks“ pridėjo moliūgų tyrės.

Iš esmės moliūgų ir prieskonių derinys pats savaime yra daug senesnis – jis remiasi tradiciniais prieskoniais, naudojamais Šiaurės Amerikoje kepant moliūgų pyragą (angl. pumpkin pie), kurio receptai siekia XIX a.

Moliūgų kava: ingredientai ir variacijos

Tradicinė moliūgų kava gaminama ne tik į espresso ar stiprią juodą kavą pridedant moliūgų tyrės, bet ir pagardinat šį gėrimą moliūgų pyrago prieskoniais, kurio mišinių galite rasti prekybos vietose. Pagrindinės jo sudedamosios dalys yra:

  • Cinamonas
  • Muskatas
  • Gvazdikėliai
  • Imbieras (kartais)
  • Kardamonas (kartais)
  • Kvapieji pipirai (nebūtinai).

Be prieskonių į kavos receptą būtinai įeina saldiklis (cukrus, rudasis cukrus ar medus), pieno puta, plakta giretinėlė ir puošyba cinamonu ar skrudintomis moliūgų sėklomis.

Moliūgų kava, moliūgų latte

Norint įtikti vartotojų norams, kavos platintojai siūlo ir daugiau moliūgų kavos variacijų, pavyzdžiui:

  • Karšta moliūgų prieskonių latte (arba tradicinė Pumpkin Spice Latte) – tai tradicinis karštas gėrimas, pagamintas iš karšto espresso ir garinto pieno.
  • Šalta moliūgų latte (angl. Iced Pumpkin Spice Latte) yra šaltas gėrimas, pagamintas taip pat kaip ir karštas gėrimas, bet patiekiamas su ledu ir šaltu pienu.
  • Šaltas moliūgų grietinėlės gėrimas (angl. Pumpkin Cream Cold Brew) yra kiek kitoks moliūgų skonio kavos gėrimas, kuriame šaltai paruošta kava derinamas su saldžia ir prieskoniais pagardinta moliūgų grietinėle.
  • Kavos ar kofeino neturintys alternatyvūs gėrimai: moliūgų latte skoniu taip pat galima mėgautis versijose be kofeino, kuriose pagrindinis dėmesys skiriamas garintam pienui, moliūgams ir prieskonių deriniui.

Unikalus namų gamybos moliūgų kavos receptas su medumi ir kardamonu

Kadangi įprastų moliūgų kavos gėrimų rudens sezonu labai lengvai galite gauti iš kavos tinklų, siūlome išbandyti visiškai unikalų kavos gėrimą su moliūgu. Čia receptas papildytas rečiau tokiuose mišiniuose naudojamais ingredientais, tokiais kaip kardamono prieskoniai ir medus.

Moliūgų kava. Moliūgų latte

Ingredientai (1 puodeliui):

  • 150 ml stiprios juodos kavos (arba 1 espresso + vandens)
  • 150 ml pieno (karvės, avižų ar migdolų)
  • 2 šaukštai keptos moliūgo tyrės
  • 1 arbat. šaukštelis medaus (vietoj cukraus)
  • 1/4 arbat. šaukštelio cinamono
  • žiupsnelis maltų kardamono sėklų
  • žiupsnelis maltų gvazdikėlių arba imbiero (pagal skonį)
  • išpurškiama grietinėlė (nebūtina, bet tinka papuošimui)
  • moliūgų sėklos arba trupinta karamelė pabarstymui

Gaminimas:

  1. Jei neturi paruoštos moliūgo tyrės, ją pasiruošk taip: supjaustyk moliūgą gabalėliais, iškepk orkaitėje 200 °C apie 25 min., sutrink iki košės.
  2. Į mažą puodą dėk moliūgo tyrę, įmaišyk medų, prieskonius ir pieną. Kaitink ant silpnos ugnies, kol beveik užvirs, bet neužvirk.
  3. Supilk karštą kavą į puodelį, ant viršaus užpilk prieskoninį moliūgo-pieno mišinį.
  4. Jei mėgsti, papuošk grietinėle, pabarstyk cinamono ar skrudintų moliūgų sėklų.

Moliūgų kavą naudokite ir plačiau!

Moliūgų kava gali būti ne tik gėrimas – ją galima panaudoti kaip bazę desertams, kepiniams ar net kokteiliams. Štai kelios idėjos:

Moliūgų kava

Moliūgų kavos tiramisu. Vietoj paprastos kavos sausainiams (vadinamų „damų piršteliais“) mirkyti naudok moliūgų kavą. Kremą gardink trupučiu cinamono ar muskato. Taip gausi rudeninę, šildančią tiramisu versija.

Moliūgų latte tortas. Kepant biskvitą į tešlą įpilk šlakelį moliūgų kavos. Kremą galima sumaišyti su maskarpone ir dar trupučiu moliūgų tyrės. Puošiant pabarstyk skrudintomis moliūgų sėklomis.

Moliūgų kavos granola. Avižas, riešutus ir sėklas sumaišyk su šiek tiek moliūgų kavos, medaus ir aliejaus. Tada mišinį kepk orkaitėje, kol taps trašku ir patiek su jogurtu ar pienu.

Ledinis moliūgų kavos kokteilis. Moliūgų kavą atvėsink, supilk į blenderį su ledukais, bananu ir trupučiu vanilės. Gaunasi tirštas, maistingas smoothie tipo gėrimas.

Moliūgų kavos sirupas. Išvirk moliūgų kavą su dar papildomu cukrumi/medumi, kol sutirštės. Gautą sirupą galima naudoti ant blynų, ledų ar net į kokteilius.

Šaltiniai:
https://archive.starbucks.com/record/pumpkin-spice-latte
https://about.starbucks.com/stories/2023/hbd-psl-20-fun-facts-about-starbucks-pumpkin-spice-latte/
https://www.drinktrade.com/blogs/education/pumpkin-spice-latte-history
https://www.wakacoffee.com/blogs/coffeelifeblog/the-history-of-pumpkin-spice-coffee

Nuotraukos asociatyvinės ©canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *