Skip to content

Espresso: kaip atsirado espreso kava ir kaip šio gėrimo išsivirti namuose

Espresso: kaip atsirado espreso kava ir kaip šio gėrimo išsivirti namuose

Tikriausiai reta žmonių, kurie savo dieną pradeda kitu gėrimu, o ne kavos puodeliu. Kava – vienas populiariausių gėrimų visame pasaulyje – ją vartoja milijonai žmonių. Šis gėrimas puikiai tonizuoja, suteikia energijos, daugeliui kavos puodelis – malonus ritualas. Šiais laikais vis populiarėja ne tik kava, skirta išsinešti, bet ir kavos aparatai tam, kad ir namuose geriama kava būtų tokia pat skani, kaip ir kavinėse. Puikios kavos puodelis visuomet prasideda nuo espresso – tai visų kavos gėrimų pagrindas. Tad noriu su šiuo gėrimu jus ir supažindinti.

Kas yra espresso?

Sklando mitas, kad espresso – tai kavos pupelių skrudinimo būdas. Tačiau tai – netiesa, nes espresas yra kavos virimo procesas. Espresso gėrimas – tai labai koncentruota kava, turinti didelį kiekį kofeino (nuo 29 iki 100 miligramų vienoje porcijoje), patiekiama mažais kiekiais. Šis kavos gėrimas gaminamas veikiant labai smulkiai sumaltas kavos pupeles aukštu slėgiu ir karštu vandeniu. Tokiu būdu išgautas gėrimas yra koncentruotas, sodraus skonio, su ruda puta, kuri suteikia visaverčio poskonio. Espresso – tai pagrindas kitų kavos gėrimų: latte, americano, capuccino, macchiato. Iš esmės – tai tiesiog labai stiprus juodos kavos gėrimas.

Espresso kava

Pirmasis espresso kavos aparatas

Dar Renesanso laikais kava buvo atgabenta į Italiją, tad italai ypatingai mėgaujasi šiuo gėrimu. XX amžiaus pradžioje italas verslininkas Luigi Bezzera turėjo kavos gamybos verslą ir nuolat eksperimentavo su kava, kad išsiaiškintų, kaip ją greičiau pagaminti. Ieškodamas naujų kavos gaminimo būdų jis išsiaiškino, kad garų sukuriamas slėgis ne tik pagreitina kavos virimą, bet ir sukuria daug stipresnį kavos gėrimą. Bezzeros atrastas gamybos procesas išryškino geriausias kavos pupelių savybes. Jo sukurtas kavos aparatas buvo pavadintas „espresso“, kas reiškia „greitas“, tad nuo šio kavos aparato pavadinimo ir kilo kavos gėrimo pavadinimas.

Nors Bezzera savo išradimu pranoko laiką, jis nebuvo toks sumanus rinkodaros srityje. Netrukus po kavos aparato išradimo Bezzera susitiko su Desidero Pavoni, kuris įsigijo dalį espresso kavos aparato teisių ir jį užpatentavo. Tad dažnai espreso kava siejama su Pavoni vardu – šis padarė didelį indelį rinkodaros srityje. Beje, Pavoni ir Bezzera kurį laiką dirbo kartu – sukūrė „Ideal“ kavos aparatą ir jį išleido Milano mugėje. Po šios mugės Pavoni perėmė įmonės vadovavimą ir pradėjo dirbti vienas. Tuo metu kavos aparatas ir buvo pavadintas espresso vardu ir buvo reklamuojamas kaip galintis pagaminti 1000 kavos porcijų per valandą.

Nors šis kavos aparatas buvo tikrai sėkmingas išradimas, tačiau dar tikrai ne tobulas. Konkurentai ėmė jį tobulinti ir jau maždaug XX amžiaus viduryje buvo sukurtas toks kavos aparatas, kuris ir šiandien naudojamas espreso kavos gamybai.

Espresso kavos aparatas

Kokias kavos pupeles pasirinkti espreso kavai?

Labai svarbu, iš kokių kavos pupelių šis gėrimas gaminamas. Nors iš esmės espreso kavą pagaminti galima iš bet kokių kavos pupelių, dažnai kavinėse yra naudojami specialūs espreso mišiniai. Mišiniai perkami ir dėl skonio savybių, ir dėl kainos. Juose naudojama didesnis kiekis pigesnių kavos pupelių iš tokių šalių kaip Brazilija ar Indonezija, ir maišomas su geresnės kokybės pupelėmis.

Tradiciškai pupelės, skirtos espreso gėrimui, buvo skrudinamos kiek tamsiau, nei kitiems kavos gėrimams. Pupelių skrudinimas turi didelę įtaką skoniui – lemia kavos rūgštumą, kremiškumą, tirštumą. Žinoma, per daug skrudintos pupelės skonį gali ir sugadinti – kava bus per karti, turės pelenų skonį. Renkantis kavos pupeles reikėtų atkreipti dėmesį į skrudinimo datą – kuo kava šviežesnė, tuo skanesnė.

Taip pat reikėtų pastebėti, kad pupelių mišiniai dažnai gaminami arba vien iš arabikos pupelių, arba maišomos arabikos ir robustos pupelės. Robusta pupelės natūraliai sudėtyje turi daugiau kofeino, iš šių pupelių gautas espresas yra kremiškesnės konsistencijos. Robusta yra mažiau saldi ir mažiau rūgšti kava, lyginant su arabika. Be to, robusta pupelės ir pigesnės. Arabika turi intensyvesnį, ryškesnį skonį. Maišant arabikos ir robustos pupeles galima išgauti kiekvienam tinkamą kavos skonį ir stiprumą.

Pupelės espreso kavai

Espreso virimas namuose

Neturint kavos aparato, namuose espresą išsivirti įmanoma specialiame kavinuke, dar vadinamame Moka Pot. Šis kavinukas sudarytas iš keturių pagrindinių dalių: filtro, vandens talpos, pagrindo ir dangtelio. Dėl savo struktūros šis kavinukas sukuria slėgį, kuris reikalingas pagaminti geriausių savybių kavos gėrimą. Jei kavos pupeles sumalsite prieš pat jas verdant, kava bus dar skanesnė.

Beje, iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad Moka Pot kavinuku naudotis yra sudėtinga, tačiau iš tikrųjų – labai paprasta. Svarbu po kiekvieno panaudojimo kavinuką gerai išvalyti, nes užsilikę senos kavos likučiai gali apkartinti naujai verdamą kavą. Taip pat reikia žinoti, kad į kavinuką pilamas jau užviręs vanduo. Eksperimentuokite, bandykite ir tikrai pavyks namuose pasigaminti skanų espresą! Galbūt toks kavos virimo būdas taps jūsų savaitgalio rytų ritualu?

Moka pot

Espresso macchiato – espresas su pieno puta

Italijoje ypač populiari espreso versija – espresso macchiato. Žodis „macchiato“ kilęs nuo žodžio „dėmėtas“. Šis gėrimas istorijoje žinomas nuo maždaug 1980 metų ir yra ypatingas tuo, kad į espresą įpilamas nedidelis kiekis pieno putos. Tai – pieno dėmė, nuo kurios ir kilo pavadinimas. Nuo tokių kavos gėrimų kaip latte ar cappuccino šis gėrimas išsiskiria mažu pieno kiekiu, intensyviu kavos skoniu bei stiprumu. Macchiato gėrimas yra švelnesnio skonio, mažiau kartus, nei įprastas espresas.

Espresso macchiato paprasta pasigaminti ir namuose – į jau paruoštą espresą įdėkite vieną ar du šaukštelius pieno putų ar tiesiog įpilkite mažą šlakelį pieno.

Espresso macchiato

Kiti espreso gėrimai: cortado ir piccolo

Panašūs į macchiato, tačiau kiek kitokie gėrimai yra cortado ir piccolo. Cortado kilęs iš Ispanijos, o piccolo – iš Australijos. Skiriasi jie nuo macchiato pieno kiekiu – tiek cortado, tiek piccolo pilamas didesnis kiekis švelniai plakto pieno, nei macchiato. Dažnai su espresso macchiato painiojami gėrimai yra latte macchiato ir karamelinis macchiato.

Jei suvokiame, kad macchiato „dėmė“ yra iš pieno, tai latte macchiato dėmė yra pats espresas. Itališkai latte reiškia pieną, tad į švelnios tekstūros pieno stiklinę yra pilamas nedidelis kiekis espreso. Karamelinis macchiato – tai latte kavos gėrimo variacija, kai gėrimas paskaninamas karamelės padažu ir vanilės sirupu. Toks gėrimas įprastai patiekiamas pakankamai didelės talpos stiklinėje. Karamelinį macchiato devintajame dešimtmetyje sukūrė „Starbucks“ kavinės barista, o savo populiarumą šis kavos gėrimas išlaikė iki pat šių dienų. Ir nors pavadinimas skamba panašiai į espresso macchiato, tačiau šių gėrimų sudėtis, kiekis, stiprumas gerokai skiriasi vienas nuo kito.

Espresso

Keli įdomūs faktai apie kavą

  • Kuo ilgesnį sąlytį su vandeniu turės kava, tuo ji bus kartesnio skonio.
  • Vienam espreso kavos puodeliui vidutiniškai sunaudojama apie  50 kavos pupelių.
  • Kavos populiarumą pasaulio prekybos rinkoje aplenkia tik nafta.
  • Nesaldinta juoda kava neturi jokių kalorijų.
  • Kavamedžiai gyvuoja apie 60-70 metų, o per metus vienas užaugina apie pusę kilogramo paskrudintos kavos.
  • Bethovenas labai mėgo gerti kavą, tačiau prieš ją virdamas visuomet atskaičiuodavo lygiai 60 kavos pupelių.
  • Daugiausiai pasaulyje kavos išgeriama Suomijoje. Skaičiuojama, kad vidutiniškai vienas žmogus per metus išgeria apie 12 kg kavos, o tai prilygsta maždaug maždaug 4-5 kavos puodeliams per dieną.
  • Kofeinas, pašalintas iš kavos, gaminant kavą be kofeino, parduodamas vaisvandenių gamintojams ir panaudojamas gazuotiems gėrimams gaminti.

Šaltiniai:
https://esquirescoffee.co.uk/news/history-espresso/
https://www.nescafe.com/in/coffee-types/what-is-an-espresso
https://beans.at/en/kaffeewissen/kaffeerezepte-zubereitung/aus-italien/espresso-macchiato
https://www.drinktrade.com/blogs/education/what-is-a-macchiato-espresso
https://coffeechronicler.com/best-coffee-beans/for-espresso/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *