Skip to content

Kada ir kur atsirado skirtingi kavos paruošimo būdai? (2 dalis)

Kavos paruošimas

Pirmuosius kavos virimo aparatus aptarėme pirmajame straipsnyje, tad keliaukime per istoriją toliau ir aptarkime kaip kavos paruošimas skiriasi ne tik dėl naudojamų kavos pupelių, bet ir dėl kavos virimo prietaisų. Skaitykite toliau ir sužinosite kokias kavos skonines savybes jie atskleidžia. Kavos istorija išsamiausiai atiskleidžia per asmenis, atradėjus, ieškojusius kaip jiems geriausiai pasigaminti mėgstamą karšto gėrimo puodelį.

Kai, regis, jau turime tokius stiprius kavos gurmanus pakerėjusius kavos paruošimo būdus, kas gali nustebinti? Tai du naujaisiais laikais atrasti kavos ruošimo prietaisai, kuriuos galite rasti dažnuose namuose: Chemex ir Aeropress.

Kavavirė Chemex

Peter Schlumbohm, chemikas iš Vokietijos, atvyko į Jungtines Amerikos Valstijas nusiteikęs labai ryžtingai – 1936 m. jis jau buvo užpatentavęs daugiau nei 300 išradimų! Kadangi pats buvo prisiekęs kavos mėgėjas, 1938-aisiais pradėjo taikyti savo fizikos ir chemijos žinias, kad rastų kuris kavos paruošimas jam yra tobuliausias.

Kavos paruošimas

Schlumbohmo tikslas buvo sukurti tokį aparatą, kad ne tik kavos paruošimas būtų labai paprastas, bet ir būtų estetiškai malonus. Labai akivaizdu, kad dizainą įkvėpė stikliniai laboratoriniai indai, ypač Erlenmejerio kolba, kurios korpusas yra kūginis ir siauras cilindrinis viršus. Taip 1941 m. atsirado Chemex – itin dailus indas, atliekantis kavos virimo prietaiso užduotis.

Kavos paruošimas

Chemex yra dar vienas užpilamos kavos ruošimo būdas, kuris, lyginant su kitais plokščio paviršiaus kavos ruošimo aparatais, padidina plikomo paviršiaus plotą ir vandens sąlyčio su kavos pupelėmis laiką. Dar didesnis Chemex išskirtinumas yra filtras – jis ženkliai storesnis nei dauguma kitų kavos filtrų, todėl vandens pratekėjimas itin sulėtėja. Tokio lėto proceso dėka kava išskiria daugiau aliejų ir kitų skonio komponentų. Tokiu būdu gaunamas gėrimas yra aromatingesnis ir intensyvesnio skonio. Chemex pylimo snapelis turi dvejopą paskirtį – plikymo metu per jį tolygiai išeina oras.

1942-aisiais Chemex pradėjo prekiauti žymus JAV prekybos tinklas Macy’s. Pirmosiose reklamose jis buvo reklamuojamas kaip „gaminantis kavą chemikų būdu“. Pirmieji 500 modelių buvo pagaminti ir parduoti tais pačiais metais.

Kavos paruošimas

Net Antrojo pasaulinio karo metais, kuomet daugelis gamintojų persiorientavo į karo pramonę, „Chemex Corporation“ toliau tęsė savo veiklą ir sparčiai populiarėjo visoje Amerikoje. Per tą laiką Chemex pasirodė daugybėje knygų, filmų, televizijos laidų, įskaitant Džeimso Bondo knygas, filmą Rosemary’s Baby ir kituose, kur tik buvo rodomas kavos paruošimas. Taip iki šių dienų Chemex turi „kavos gurmano“ įvaizdį.

Kavos paruošimas su Aeropress

Kaip ir dauguma nuostabių dalykų pasaulyje, Aeropress kilo kaip šiek tiek beprotiška idėja nepaprasto žmogaus galvoje. Mechanikos inžinierius ir išradėjas Alanas Adleris tiesiog ieškojo būdo, kaip supaprastinti kavos ruošimą… Ir jam pavyko išrasti itin sėkmingą komercinį produktą.

2003 m. Adleris pradėjo eksperimentuoti su kavos ruošimu. Vienas iš pirmųjų dalykų, į kuriuos jis pradėjo kreipti dėmesį – vandens temperatūra. Adleris pirmenybę teikė maždaug 80 °C temperatūroje ruošiamai kavai, kai vanduo yra šiek tiek pravėsęs nuo užvirimo, nors tai prieštarauja daugeliui tradicinės kavos ruošimo būdų. Išradėjo tikslas buvo pagreitinti kavos filtravimo procesą naudojant oro slėgį. Produktas rinkoje pasirodė 2005 m.

Kavos paruošimas

Aeropress išskirtinumas yra tas, kad ruošiant kavą galima valdyti daugiau parametrų, lyginant su espresso kavos aparatu. Tačiau kavos gurmanai sako, kad Adleris sukūrė kavos ruošimo įrenginį, kur galima valdyti daugiau galimybių nei bet kuris kitas. Aptarkime kuo gi Aeropress paruošimo būdas skiriasi nuo kitų kavos paruošimo būdų.

Įprastinis ir apverstas Aeropress kavos paruošimo būdai

Norite virti kavą taip, kaip norėjo Alanas Adleris? O gal norite naudoti apverstą metodą? Užplikydami Aeropress ir tuomet jį apversdami į puodelį, galite geriau kontroliuoti ištraukimą. Tačiau klasikinio ruošimo šalininkai nepritaria, kad plikoma kava būtų laikoma ant guminės prispaudėjo tarpinės.

Kavos paruošimas
Kavos paruošimas

Kavos užplikymo technika

Alanas Adleris nustatė 80 °C kaip idealią temperatūrą ruošti kavai, nepaisant to, kad tai prieštarauja įprastai kavos virimo temperatūrai. Daugelį metų 90 °C temperatūra buvo laikoma idealiu tiek espresso, tiek užpiltinei kavai ruošti. Vienas iš paaiškinimų, kodėl verta plikyti žemesne temperatūra – kava galima mėgautis anksčiau.

Labai svarbu vandenį ant kavos tirščių užpylinėti pamažu, leidžiant vandeniui pamažu gertis į kavą. Atsargiai ir lėtai supilkite reikiamą kiekį vandens per 2-3 kartus, kaskart palaikydami 45 sekundes, kol visas vanduo išlašės.

Kavos paruošimas

Idealus santykis ruošiant kavą Aeropress metodu

Užplikymo santykis – tai santykis tarp kavos ir vandens kiekio. Taigi, pavyzdžiui, 1:18 užplikymo santykis reikštų, kad kiekvienam kavos vienetui reikia 18 vienetų vandens. Šis konkretus santykis yra tai, ką kavos profesionalai vadina auksiniu santykiu.

Daugumai kavos ruošimo būdų paprastai naudojamas santykis yra nuo 1:15 iki 1:18. Tačiau Aeropress kavos ruošimas yra šiek tiek unikalus. Mat Aeropress kavavirė leidžia kavą paruošti panašesniu stiliumi į espresso, nei filtrinę kavą, kas reiškia, jog santykis gali būti 1:6! Įprastesnis, daugelio mėgiamas santykis yra 1:11,5, dažnai derinamas su labai stambiu malimu.

Kavos paruošimas

Aeropress filtrai

Vienas iš įdomiausių dalykų, susijusių su plastikiniu Aeropress kavos ruošimo aparatu – galimybė keisti ir koreguoti daug smulkių dalykų kavos ruošimo metu. Vienas jų – filtras. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti kas čia ypatingo? Populiarėjant kavos kultūrai atsiranda ir gaminančių specialius filtrus iš skirtingų medžiagų. Galite eksperimentuoti naudodami du popierinius filtrus, ar kokį specialų metalinį filtrą, suteiksiantį kavai papildomo poskonio, ar skaidrumo.


Nuotraukos asociatyvinės © Canva
Straipsniui naudoti šaltiniai:

https://www.seriouseats.com/
https://coffeebrewguides.com/
https://www.787coffee.com/drinks-explained-787-coffee/what-is-drip-coffee
https://www.thecookingworld.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *