Šįkart norime pristatyti kuo išskirtinė yra kava illy ir kodėl žavias skardines galite rasti visame pasaulyje. Tai vienas stipriausių aukščiausios kokybės kavos platintojų pasaulyje.
1933 m. Francesco Illy įkūrė parduotuvę Trieste, Italijoje ir nuo pat pradžių „illy“ tapo viena ambicingiausių ir novatoriškiausių kavos kompanijų. Išskirtinis aspektas – F. Illy išrado ir užpatentavo unikalų slėgį naudojantį aparatą, kurio dėka kavos pupelės illy buvo supakuojamos į skardinę iškart po skrudinimo, taip išlaikant aromatą ir šviežumą maksimaliai ilgai. Bet apie viską nuo pradžių.
Illy šeimos išradimas – kavos aparatas Illeta
Francesco Illy, sukūręs unikalią skardinės uždarymo sistemą, kurios dėka išlaikomas kavos šviežumas, čia nesustojo. Prabėgus keliems metams jis plačiai pristatė dar vieną savo išradimą – patobulinimus espresso kavos aparatui. Būtent jo sukurtas kavos aparatas Illeta yra laikomas pirmuoju aukšto slėgio espresso kavos aparatu, kurioje yra automatinis vandens dozavimas ir dviguba kaitinimo sistema, ištraukimui naudojanti ne garą, bet oro slėgį. Tai buvo esminis pokytis nuo pirmųjų aukšto slėgio espresso kavavirių, mat išsprendė prideginamos kavos problemą.
Šis naujoviškas kavos pupelių pakavimo metodas, leido F. Illy pradėti skrudintos kavos eksportą, išsaugant aukščiausią produkto kokybę. Pirmosios kavos kelionių šalys dar 1940-aisiais tapo Švedija ir Olandija.
Ernesto, Francesco sūnus, baigęs chemijos mokslus ir įgijęs daktaro laipsnį prisijungė prie šeimos verslo 1940-ųjų pabaigoje ir taip paskatino oficialius mokslinius ir technologinius „illy“ tyrimus. Illy šeima augo, sukūrė kavos laboratoriją, kurioje septyniasdešimtaisiais pradėjo pardavinėti skardinėje uždarytą maltą kavą. Iš čia labai greitai, jau 1980-aisiais, illy kavos kelionė prasidėjo į Jungtines Amerikos Valstijas.
„illy“ kavos namai tapo pirmaisiais italų kavos skrudintojais, espresso kultūrą išvežę į užsienį. Ir visa tai dėka patentuoto „illy“ pakavimo skardinėse su slėgiu proceso, leidžiančio išpilstyti šviežiai skrudintą kavą ir išlaikyti ją šviežią ilgą kelionę per vandenyną.
Kodėl kava Illy pakuojama skardinėse?
Kavos skrudintojai teigia, kad šviežiai skrudintos kavos pupelės per pirmas 8 valandas po skrudinimo, kontaktuodamos su oru gali prarasti net iki 40 % savo aromato. Būtent šią problemą sprendžia „illy“ slėginis pakavimas skardinėje, kurio dėka kava gali išlikti šviežia ir aromatinga net iki dvejų metų.
Kaip veikia „illy“ kavos pakavimas skardinėje?
Šviežiai skrudinta kava illy pilama į perdirbamas skardines su natūraliu, inertiniu azotu, veikiant slėgiui. Šis procesas padeda sulaikyti paskrudintą kavą su šviežiausius skoniu ir aromatu nekontaktuojant su deguonimi ir taip išlaikant pagrindines skonines kavos savybes. Taip supakuota kava išlieka šviežesnė ilgiau nei pakuojama bet kuriuo kitu būdu. Atidarę „illy“ skardinę užuosite šviežiai skrudintos kavos aromatą.
Illy kava – paruošta patogiai naudoti namuose
1974 m. Dr. Illy dar labiau sustiprino įmonės lyderystę su pirmomis išmatuotomis espresso kavos porcijomis. Pasiruošti kavinės kokybės kavą namuose, supakuotą porcijomis, tapo itin patogu.
Kavos pupelės „illy“ atrenkamos itin atidžiai
Be abejo kavos kokybė prasideda ne nuo skrudinimo ir juolab ne nuo pakuotės, bet nuo kavos pupelės. Čia Illy šeima taip pat neapsiėjo be išradimų. 1988 m. „illy“ užpatentavo skaitmeninę fotochrominę kavos pupelių rūšiavimo mašiną, naudojamą geriausioms pupelėms nustatyti, kad į gamybą patektų tik pačios geriausios pupelės. Tai reiškia, kad nei viena netobula arabikos kavos pupelė nepakenks kavos mišiniui.
„illy“ kava gaminama iš aukščiausios kokybės 100 % arabikos pupelių, kurias kavos namai renkasi tik iš geriausių arabikos kavos augintojų, iš 30 skirtingų šalių. Labai svarbus yra tvarios žemdirbystės aspektas. O su ūkininkais puoselėjami ilgalaikiai santykiai.
Dar vienas išradimas – espresso kavos aparatas
Nors kavos populiarumas vis auga ir, regis, pagrindiniai didieji išradimai jau sukurti, tačiau Illy šeima nesustoja. 1995 metais, Francesco Illy anūkas, praėjus 60 metų po Illeta sukūrimo, nusprendė atnaujinti ją ir pristatyti espresso kavos aparatą namams. Taip gimė Francis Francis X1 kavos aparatas, jau 30 metų laikomas stiliaus ikona.
1998 m. Trieste, „illy“ laboratorijoje buvo sukurta „AromaLab“ ir taip startavo Triesto laboratorija, skirta atskiriems unikalaus illy mišinio aromatams tirti. Jau sekančiais metais čia įkuriamas l’universita del caffe – Kavos universitetas, kurio misija iki šiol yra skleisti kavos kultūrą visame pasaulyje ir dalytis žiniomis, kad pagerintų kavos auginimo ir produkcijos kokybę. Aukščiausia kokybė nuo augalo iki puodelio.
2013 m. „illycaffè“ pateko į etiškiausių pasaulio įmonių sąrašą, kasmet sudaromą Ethisphere instituto.
Kavos pupelių „illy“ skoninės savybės
Vieniems „illy“ kava yra prabangos simbolis, kiti susipažinę su šiuolaikine rinktine kava ir plačia skonių palete gali nesutikti. Populiariausi yra trys „illy“ kavos mišiniai: klasikinis, Intenso ir be kofeino.
„illy Intenso“ labiausiai tiks ieškantiems stipraus ir ryškaus kavos charakterio, mat pupelės yra stipriai skrudintos. Intenso puikiai tinka kavos gėrimams su pienu. Klasikinis „illy“ mišinys bus elegantiškesnis ir santūresnis, lyginant su tamsaus skrudinimo itališkais espresso. Puikiai tinkantis tiek espresso, tiek ir kitiems kavos paruošimo būdams. Illy kava be kofeino išsiskiria ryškia kakavos nata ir netikėta Earl Grey arbatos užuomina.
Nors „illy“ kava yra žinoma dėl savo įtakos espresso kavai, šiomis šviežiomis kavos pupelėmis galima mėgautis ir kitais kavos paruošimo būdais. Ryškus, sodrus „illy“ skonis, išsaugotas skrudinimo proceso ir pakavimo metu skardinėje gali keliauti po visą pasaulį, kur kavos gerbėjai gali mėgautis tobulai subalansuota kava kasdien.
Illy pasauliui padovanojo kavos skardinę, kuri jau tapo pasauline ikona. Vien Italijoje illy kava kasdien mėgaujamasi daugiau nei 2 milijonus kartų per dieną.
Nuotraukos asociatyvinės © Freepik.
Straipsniui naudoti šaltiniai:
https://www.wholelattelove.com/blogs/articles/espresso-virtuoso-a-history-of-illy
https://www.illy.com/en-ww/who-we-are/illycaffe-history
https://www.illy.com/en-ww/live-happilly/from-bean-to-cup
https://costieracaffedesign.it/en/blogs/blog/illy-caffe-origini-storia-e-prodotti-di-unazienda-storica-italiana
https://www.enjoybettercoffee.com/illycaffe-s/478.htm
https://thecoffeefanatics.com/illy-history-coffee-production