Skip to content

Japoniška kava – pasaulinius trendus, unikalius kavos receptus ir inovacijas kurianti kultūra

Japoniška kava – pasaulinius trendus, unikalius kavos receptus ir inovacijų gamą kurianti kultūra

Bemaž susidūrėte, kad Japonija garsėja ypatinga matcha arbata, tačiau šioje šalyje plačiai vystosi ir savitos kavos kultūra. Japoniška kava neturi vienos griežtos tiksliai šią kultūrą apibūdinančios reikšmės, tačiau dažniausiai šis terminas naudojamas nusakyti tam tikrus kavos ruošimo būdus ar kavos gėrimus, populiarius Japonijoje. Japonai ne tik seka pasaulinius trendus, bet ir diktuoja savus – pradedant nuo 3D Latte piešinių, baigiant tematinėmis kačių ar anime kavinėmis. Iš šios šalies galima daug ko pasimokyti: tiek estetiškų tradicijų laikymosi, tiek kūrybiško polėkio. Na, o čia aptarsime taip vadinamos japoniškos kavos sąvoką, istoriją ir susipažinsime su populiariausiais receptais.

Japoniškos kavos istorija

Japoniškos kavos tradicijos ir istorija yra gana įdomi ir kupina unikalių aspektų, susijusių su Japonijos kultūra bei estetika. Svarbiausi istorijos ir tradicijų akcentai nurodo, kad Japonijoje kavos judėjimas prasidėjo iš Vakarų.

Taip pat yra šaltinių, teigiančių, kad kavos kultūrai atsirasti ir įsitvirtinti Japonijoje daugiausia įtakos turėjo… Brazilija! XX a. pradžioje daugelis japonų emigravo į Braziliją, ieškodami geresnių ekonominių galimybių ir dirbti kavos plantacijose. Emigrantai įgijo daug žinių apie kavos auginimą, derliaus nuėmimą ir kavos pupelių eksportą ir nuo tada Brazilija tapo pagrindine kavos tiekėja Japonijai. Na, o toliau pateikiame, kaip vystėsi kavos istorija Japonijoje:

  • Pirmieji kontaktai (XIX a.). Kava Japoniją pasiekė Edo laikotarpiu (1603–1868 m.) per olandų prekybininkus Nagasakyje. Tačiau tuo metu ji nebuvo plačiai vartojama.
  • Meidži laikotarpis (1868–1912 m.). Atidarius Japoniją Vakarų pasauliui, kava pradėjo populiarėti tarp elitinės visuomenės. Pirmoji kavinė „Kahiichakan“ buvo atidaryta Tokijuje 1888 m., tačiau ji neužsitarnavo populiarumo ir greitai užsidarė.
  • „Kissaten“ kultūra (XX a.). 1920–1960 m. Japonijoje pradėjo rastis „Kissaten“ – tradicinės kavinės, kuriose buvo tiekiama kava ir desertai. Šios kavinės dažnai siūlė ramią, nostalgišką atmosferą, o kava buvo ruošiama naudojant sifoninius kavos aparatus.
  • Skardinėse parduodama kava (1969 m.). „UCC Coffee“ pristatė pirmąją pasaulyje skardinėje parduodamą kavą. Ši naujovė tapo tikra revoliucija, nes kava tapo prieinama bet kur ir bet kada per kavos automatus.
  • Trečioji kavos banga (XXI a.). Japonija prisijungė prie pasaulinės „specialty coffee“ judėjimo, daug dėmesio skiriant kokybiškoms kavos pupelėms, kruopščiam skrudinimui ir inovatyviems plikymo metodams. Tokijus ir Kiotas tapo kavos mėgėjų traukos centrais su daugybe specializuotų kavinių.
Japoniška kava – pasaulinius trendus, unikalius kavos receptus ir inovacijų gamą kurianti kultūra

Populiariausi kavos gėrimai Japonijoje

Japonijoje kavos kultūra yra labai įvairi, apimanti tiek tradicinius, tiek modernius kavos gėrimus. Norintiems pajusti ir paragauti japoniškos kavos tradicijų paliestą gėrimą, išbandykite šiuos populiariausius receptus:

  • Japanese Iced Coffee (Japonų šalta kava), kuri ruošiama užplikant karštą kavą tiesiai ant ledo. Taip išlaikomas ryškus ir gaivus skonis. Šaltos kavos gėrimai ypač populiarūs vasaros metu.
  • Kyoto Cold Brew yra lėtai lašėjanti šalta kava (kartais vadinama „Dutch Coffee“). Naudojant specialius stiklo aparatus, šaltas vanduo lašinamas per kavos pupeles, o procesas gali užtrukti iki 12 valandų. Rezultatas – švelnaus ir subalansuoto skonio kava.
  • Skardinėse parduodama kava. Japonijoje labai populiari kava skardinėse, kurią galima įsigyti iš automatų visoje šalyje. Yra tiek šaltų, tiek karštų variantų su įvairiais skoniais: nuo juodos kavos iki pieniškų ar net desertinių gėrimų.
  • Kavos želė – tai desertinis gėrimas, pagamintas iš kavos ir agaro. Kavos želė dažnai patiekiama su plakta grietinėle arba saldžiu sirupu.
  • Kohi Gyunyu (Kavos pienas) – saldaus kavos gėrimo su pienu versija, dažnai parduodama buteliukuose ar skardinėse. Šis gėrimas ypač populiarus viešosiose pirtyse (onsen) ar po jų.
  • Matcha Latte – iš tikrųjų yra ne kava, o kavos gėrimo alternatyva labai populiari ne tik Japonijoje, bet ir visame pasaulyje. Ji paruošta iš japoniškų žaliosios arbatos miltelių ir pieno.
  • Affogato Japonijoje dažnai gaminamas su vietiniais ingredientais, pvz., naudojant matcha ar vanilinius ledus, kurie užpilami espresso.
  • Sezoniniai gėrimai. Japonijos kavinėse galima rasti įvairių sezoninių kavos gėrimų, tokių kaip „Sakura Latte“ (su vyšnių žiedų sirupu) pavasarį ar „Sweet Potato Latte“ rudenį.
  • Cafe au Lait – tai pieniškas kavos gėrimas, dažnai gaminamas su sifonine kava ir šiltu pienu. Gėrimas populiarus tradicinėse japonų kavinėse (Kissaten).
Japoniška kava – pasaulinius trendus, unikalius kavos receptus ir inovacijų gamą kurianti kultūra

Išskirtiniai ingredientai japoniškai kavai

Japonai vertina šviežumą ir kokybę, todėl kava šioje šalyje ruošiama daugiausiai naudojant tamsaus skrudinimo arabikos kavos pupeles, kurios vertinamos dėl savo subtilaus skonio ir aromato. Čia renkamasi Etiopijos, Kolumbijos ir Brazilijos kilmės arabika pupeles. Kai kuriais atvejais naudojamos ir robustos pupelės, ypač kai reikia intensyvesnio skonio ar didesnio kofeino kiekio, pavyzdžiui, skardinėse parduodamai kavai.

Vis dėlto, japoniška kava atpažįstama dėl unikalių ingredientų. Kai kuriuose receptuose japonų baristos naudoja sakurų (vyšnių žiedų) sirupą ar Kinako vadinamus skrudintų sojų miltelius. Tradicinės matchos arbatos milteliai, azuki pupelių pasta ar sojų bei kitas augalinis pienas taip pat dominuoja kavos gėrimuose. Žinoma, japoniškai kavai gardinti naudojami ir tradiciniai ingredientai, tokie kaip ledas, pienas ir grietinėlė, cukrus ir saldikliai.

Japoniška kava – pasaulinius trendus, unikalius kavos receptus ir inovacijų gamą kurianti kultūra

Japoniško autentiškumo ieškok kissaten kavinėse

Norintiems pažinti autentišką japoniškos kavos kultūrą, tektų apsilankyti ramioje kavos ir arbatos kavinėje, vadinamoje kissaten. Šios vietos vis dar išlaiko savo žavesį ir yra itin vertinamos dėl savo lėtumo, estetikos ir gilios kavos ruošimo tradicijos. Kavinėse dažnai vyrauja minimalistinis ir senovinis, tačiau jaukus interjeras su mediniais baldais ir subtiliomis šviesomis, padedančiomis atsipalaiduoti. Čia kavos ruošimas traktuojamas kaip menas.

Kava šiose kavinėse dažnai ruošiama labai atidžiai, pabrėžiant kiekvieną žingsnį, kad būtų pasiektas idealus skonis. Kiekviena kava gaminama pagal individualų užsakymą ir dažnai naudojama rankinė įranga. Kavai ruošti dažniausiai naudojamas sifoninis aparatas, kuris sukurtas lėtai ir kruopščiai užvirti kavą. Sifoninio aparato naudojimas laikomas tikra kavos ruošimo ceremonija, nes jis sukuria švelnią, ryškią kavą su turtingu aromatu.

Daugelis kissaten kavinių taip pat naudoja „pour-over“ metodą, kai karštas vanduo lėtai pilamas per kavos filtrą. Vyksta lėtas ir kantrus procesas, kuriame kavinės barista atkreipia dėmesį į kiekvieną detalę.

Japoniška kavinė

Koks etiketas galioja Japonijos kavinėse?

Mėgstantys keliauti, kone privalo pasidomėti, kaip vartojama kava Japonijos kavinėse. Čia galioja savitas etiketas, kurio laikantis parodysite pagarbą vietiniams žmonėms ir baristoms. Štai pagrindinės taisyklės:

  • Geriant japonų ruoštą kavą skatinama laikytis „arbatos gėrimo būdo“. Tai reiškia, kad kavą reikia gurkšnoti lėtai, kad galėtumėte visapusiškai įvertinti subtilius skonio niuansus.
  • Venkite gerti kavą su maistu burnoje, nes tai laikoma nemandagumu.
  • Išmaišę gėrimą, nepamirškite švelniai padėti šaukštelį ant lėkštutės, o ne palikti jį puodelyje.
  • Japonijos kavinėje pokalbiai vyksta tyliai, todėl venkite skambinti ar priimti telefono skambučius. Jei reikia pasinaudoti telefonu, geriausia išeiti į lauką.
  • Užsisakant kavos, būkite pasirengę mokėti iš karto prie prekystalio, geriausia – grynaisiais pinigais.

Kuo dar įdomi japoniška kava ir jos kultūra?

Kaip jau minėta, Japonijoje kavos kultūra yra įvairialypė ir kurianti naujausias pasaulines tendencijas. Viena tokių – kavos menu vadinama „latte art“, pakilusi į tikrą meninį lygį. Baristos kuria sudėtingus piešinius su pieno puta (įskaitant 3D vaizdus), vaizduojančias gyvūnėlius ar anime personažus. O kai kurios kavinės siūlo net personalizuotus „latte art“ su klientų nuotraukomis ar piešiniais.

Japoniška kava – pasaulinius trendus, unikalius kavos receptus ir inovacijų gamą kurianti kultūra

Kitos japoniškos kilmės kavos inovacijos apima taip vadinamą „Nitro Coffee“ bangą, kai šalta kava prisotinama azotu. Tokia kava populiari dėl savo švelnios tekstūros, panašėjančios į alaus putą.

Japonams reikia dėkoti ir už kavos papildymą kiek neįprastais tokiam gėrimui funkcionaliais ingredientais: kolagenu, adaptogenais ar supermaistais. Ši inovacija sukuria kavos ir sveikatingumo sinergiją.

Bene labiausiai Japonijoje pastebimuose maisto automatuose galima paprastai įsigyti ir skardinėse pateikiamų kavos gėrimų. Kavos automatai siūlo ne tik tradicinę šaltą ar karštą kavą, bet ir neįprastus skonius ar sezoninius riboto leidimo gėrimus.

Japonijoje galite rasti įvairiausios tematikos kavinių, apjungiančių tiek tradicines, estetiškas, ramybės oazes kissaten, tiek anime, samurajų, manga herojais dekoruotas vietas, tiek retro ar futuristinio stiliaus kavines.

Šaltiniai:
https://www.byfood.com/blog/guide-to-coffee-in-japan-p-617
https://omakase-forest.com/blogs/omakase-insights/the-complete-guide-to-coffee-culture-in-japan
https://nitrobrew.com/coffee/?srsltid=AfmBOopRVb-Wc3wGZoDRw5DlUt8-uvJ-4g-u4UGa4KyMPbgpOtoJIsyD
https://smilingcoffeesnob.com/travel/what-you-should-know-about-coffee-in-japan/

Nuotraukos asociatyvinės ©canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *