Tikėtina, kad esate ragavę grenadino, net jei tuo metu to nesuvokėte. Grenadinas plačiai žinomas ir naudojamas saldus, raudonas sirupas, kuris yra nepakeičiamas ingredientas naudojamas įvairiems kokteiliams, desertams, kavai ir kitiems gėrimams gardinti. Tačiau kas iš tiesų yra šis paslaptingas ingredientas? Atskleisime viską, ką reikia žinoti apie grenadino sirupą.
Kas yra grenadinas?
Grenadinas – tai nealkoholinis sirupas, naudojamas kokteiliuose, gėrimuose ir šiek tiek rečiau maisto gamyboje. Grenadinas gaminamas iš granatų sulčių, kurios verdamos su cukrumi ir pasižymi gardžiu burnoje tirpstančio kartumo ir saldumo balansu – tai skoniui suteikia netikėto sodrumo. Skirtingai nei tokie saldikliai kaip paprastasis sirupas ar medaus sirupas, grenadinas gėrimams suteikia šiek tiek rūgštumo. Norėdami išgauti geriausius gėrimų rezultatus, ieškokite grenadino, kurio pirmoji sudedamoji dalis yra granatų sultys ir kuris yra tamsesnės, bordo spalvos.
Grenadino laikymas ir galiojimo laikas
Nors grenadinas yra nealkoholinis sirupas, jis išsilaiko gana ilgai. Grenadino sirupo paprastai nereikia laikyti šaldytuve, tačiau, norint išsaugoti jo kokybę, rekomenduojama laikyti vėsioje, tamsioje vietoje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių ar šilumos šaltinių. Atidarius grenadino butelį, jis išsilaiko apie 2 mėnesius tamsioje vėsioje vietoje, o šaldytuve galima laikyti apie 4-6 mėnesius.
Žinoma, tai tik apytikslis laikas. Tikėtina, kad pasibaigus minėtiems laikotarpiams sirupas nesuges, tačiau gali būti, kad jo kokybė nebus tokia gera. Atminkite, kad „tikras“ grenadinas, pagamintas iš granatų ar kitų vaisių sulčių, savo kokybę praras greičiau.
Kaip pasigaminti grenadiną namuose?
Nors grenadiną galima įsigyti daugelyje prekybos vietų, tačiau jį galite pasigaminti ir namuose. Tam prireiks vos keletos ingredientų. Svarbu paminėti, kad namuose gamintą grenadino sirupą reikėtų suvartoti daug greičiau nei parduotuvėje pirktą.
Ingredientai:
- 4-6 granatų arba 475 ml šviežių granatų sulčių
- 330 g cukraus
- 1 a. š. citrinos sulčių
Gaminimas:
- Jei naudosite šviežius granatus, išspauskite jų sultis. Granatus nulupkite, jų sėklas sudėkite į sulčiaspaudę ir išspauskite sultis.
- Paruoštas sultis supilkite į vidutinio dydžio puodą.
- Suberkite cukrų ir gerai išmaišykite.
- Užvirkite ir kaitinkite mišinį ant vidutinės kaitros, kol cukrus visiškai ištirps.
- Į verdamą sirupą įpilkite citrinos sulčių.
- Sirupui užvirus sumažinkite kaitrą ir virkite apie 10-15 minučių, kol sirupas šiek tiek sutirštės.
- Atvėsinkite sirupą ir supilkite į sterilizuotą butelį, užsukite.
- Laikykite šaldytuve iki 2 savaičių.
Kavos gėrimai su grenadino sirupu
Grenadino sirupu galima ne tik gardinti įvairius gėrimus ar desertus, bet ir kavą. Jei mėgstate unikalaus skonio kavą, ją galite pagardinti šlakeliu grenadino sirupo arba pasigaminti įvairių šaltų kavos gėrimų su šiuo sirupu. Grenadinas kavai ne tik suteiks saldumo, bet ir išskirtinio ir malonaus skonio.
Saldžiarūgštis rožinis kavos gėrimas
Šalta rožinė kava – tai unikalus gėrimas, kuriame susijungia kavos aromatas su saldžiarūgščiu grenadino sirupo skoniu. Šis gėrimas ne tik labai gardus, bet ir nuostabiai atrodantis. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie ieško naujų skonių ir nori paįvairinti savo kasdienę kavą.
Ingredientai:
- 80 ml espreso kavos
- 40 ml grenadino sirupo
- 25 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių
- ledukų kubelių, pagal poreikį
Gaminimas:
- Į kokteilių plaktuvą (mažesnę dalį) supilkite grenadino sirupą ir espreso kavą.
- Tuomet plaktuvą (didžiąją dalį) pripildykite ledo kubeliais, maždaug ¾ kiekio.
- Į kavos ir grenadino mišinį įpilkite citrinos sulčių ir supilkite ant ledo kubelių.
- Uždarykite plaktuvą ir stipriai suplakite.
- Perpilkite mišinį į gražią stiklinę ir papuoškite citrinos žievele.
Šalta moka kava su grenadino sirupu
Šis šaltas kavos gėrimas puikiai tinka karštomis vasaros dienomis, kai norisi atsigaivinti ir pasimėgauti skaniu kavos kokteiliu. Kavos ir šokolado derinys gėrimui suteikia sodrų skonį, o grenadino sirupas jam prideda subtilų rūgštumą ir vaisinį poskonį.
Ingredientai:
- 150 ml pieno
- 60 ml espreso kavos
- 1 v. š. grenadino sirupo
- 1 a. š. šokolado sirupo ir dar šiek tiek papuošimui
- ledukų kubelių, pagal poreikį
Gaminimas:
- Stiklinę iki pusės pripildykite ledo kubeliais.
- Šokoladiniu sirupu ištepkite stiklinės vidų, kad šiek tiek sirupo lašėtų į stiklinės šonus.
- Į nedidelį dubenėlį arba stiklainį supilkite šokolado sirupą ir espreso kavą, išmaišykite.
- Į stiklinę ant ledo supilkite grenadino sirupą.
- Į stiklinę supilkite espreso mišinį ir užpilkite mėgstamu pienu. Švelniai išmaišykite ir skanaukite.
Bananinis kavos gėrimas su grenadino sirupu
Saldus, šaltas ir aromatingas kavos gėrimas, kuriuo galima mėgautis vietoje deserto.
Ingredientai:
- 100 ml pieno
- 1 vnt. banano, nedidelio
- 60 ml espreso kavos
- 40 ml grenadino sirupo
- ledukų kubelių, pagal poreikį
Gaminimas:
- Į plaktuvą supilkite espreso kavą, pieną, grenadino sirupą ir pjaustytą bananą.
- Įdėkite keletą ledukų ir viską gerai sutrinkite.
- Į aukštą stiklinę įdėkite šiek tiek ledukų ir užpilkite paruoštu gėrimu.
P. S. Jeigu mėgstate bananinius gėrimus, galite išbandyti ir bananų arbatą.
Šaltinai:
https://www.doesitgobad.com/does-grenadine-go-bad/
https://sporked.com/article/what-is-grenadine-syrup/
https://www.allrecipes.com/article/what-is-grenadine/
https://www.foodandwine.com/grenadine-7562425
Autorė Egidija Indulytė
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.