Dažniausiai girdite apie kavos pupeles iš arabika arba robusta kavamedžių? Bet tai dar ne viskas. Liberika, apie kurią greičiausiai dar nesate girdėję, gali tapti nauja jūsų mėgstamiausia kavos rūšimi. Tai yra viena iš trijų pagrindinių kavos pupelių veislių, kurių viso suskaičiuojama virš 120 rūšių ir sudaro mažiau nei 2 % pasaulio kavos derliaus, o Arabika ir Robusta kartu – likusią dalį.
Trumpai – liberika turi sudėtinį skonį ir aromatus, didžiausią cukraus kiekį iš visų kavos rūšių, todėl tiek auginimas, tiek apdirbimas yra sudėtingesnis. Tačiau viskas verta dėl išskirtinio skonio. Skaitykite toliau ir sužinosite kuo unikali liberika kava ir apie tai, kad prie didžiosios kavos pupelių trijulės yra pridedama ir ketvirtoji, retoji sesė.
Liberika kavamedis botanikoje
Lot. Coffea liberica, liberinis kavamedis arba tiesiog liberika – mažiau paplitusi kavamedžių (Lot. Coffea) rūšis, kilusi iš Pietų Afrikos, Liberijos. Liberika kavamedis gali pasiekti net 17 metrų aukštį, turi stangrius, tvirtus, ilgus lapus, auga žemumose. Pupelės taip pat didesnės, ilgos, ovalios formos. Lyginant su paties augalo dydžiu, kavamedžio derlius yra mažas, todėl auginimui yra mažiau patrauklus. Tačiau, pačių pupelių retumas reiškia, jog pupulės vertė didesnė, jos yra paklausesnės.
Kur auginama liberika kava? Trumpa istorija
Liberika pupelės daugiausia auginamos Malaizijoje, Filipinuose ir Indonezijoje, centrinėje ir rytų Javoje, tačiau jų kilmė yra priešingoje žemėlapio pusėje. Manoma, kad liberika kavamedis pirmą kartą į Filipinus atvežtas 1700-aisiais, tačiau pagrindine kultūra tapo tik XX amžiaus pabaigoje. Liberikai įsitvirtinti labiausiai trukdė kavamedžių ligos, ilgą laiką naikinusios daugumą kavos augalų regione, tačiau būtent ši prisitaikiusi išliko.
Liberika kilusi iš Liberijos, Vakarų Afrikos. Tačiau laikui bėgant ji jau sėkmingai auga daugelyje Pietryčių Azijos dalių, pavyzdžiui, Filipinuose, Indonezijoje, Malaizijoje ir Vietname, o taip pat ir mažiau kava garsėjančiose vietovėse kaip Nikobaro, Seišelių ir Andamanų salose.
Liberika išpopuliarėjo XX a. pabaigoje, kai arabikos pasėlius Afrikoje, Javoje ir Brazilijoje pradėjo pulti ligos. Kadangi tai smarkiai paveikė arabikos produkciją, buvo nuspręsta išbandyti sodinti liberikos kavamedžius, kurie kituose regionuose buvo pademonstravę puikų atsparumą. Ūkininkai tikėjo, kad ši veislė yra atspari, tad greitai ją pristatė visame pasaulyje, kad išlaikytų kavos gamybą.
Filipinai yra laikomi pagrindine liberika auginimo vieta. Jie ne tik pirmieji išbandė auginti kavamedžius regione, tačiau ir sulaukė labai gausus kavos derlius. Nors XX amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje čia buvo auginama ir arabika, tačiau, būtent Filipinuose buvo nuimtas ir eksportuotas pirmasis liberika derlius. Šalis tuo metu tapo pagrindine kavos tiekėja visame pasaulyje, tai ženkliai padėjo ir šalies ekonomikai. Deja, Filipinams iškovojus nepriklausomybę, liberika kavos pupelių buvo pradėta auginti mažiau.
Ar liberika – rimta arabikos ir robustos konkurentė?
Klimato kaita daro didžiulę įtaką kavos rūšims ir kavos augimvietėms visame pasaulyje. Manoma, kad liberika dėl savo atsparumo ir galimybės prisitaikyti XIX amžiuje, galėtų išspręsti ir dabar kylančius kavos auginimo iššūkius.
Kavos kainos per pastaruosius dvejus metus išaugo beveik dvigubai, daugiausia dėl sausrų ir šalnų Brazilijoje, didžiausioje kavos gamintojoje pasaulyje. Kavos importuotojai ir pardavėjai pradeda atkreipti dėmesį į liberiką ne tik dėl savito skonio, bet ir dėl to, kad ji gali augti tokiomis sąlygomis, kokiomis negali kitos rūšys.
Koks yra liberika kavos skonis?
Liberika pupelės turi unikalų skonio profilį, kuris gan lengvai atskiriamas nuo arabikos ar robustos. Gerai išaugusi ir tinkamai paruošta, tai yra nuostabi kava: gėliškų aromatų, švelnaus kaulavaisių skonio ir neįprastų medienos poskonių. Prastos kokybės liberikoje šios skoninės savybės atsiskleis nemaloniai – dūmiškumas gali tapti ryškesnis ir net atstumiantis. Viena iš didžiausių problemų, susijusių su liberika pupelių skoniu yra ta, kad jei ji nėra kruopščiai apdorojama ir tinkamai skrudinama, skonis gali būti labai nemalonus. Tinkamose rankose liberika atsiskleidžia visu savo grožiu, mat tinkamai paruošta ji saldi, glotni su švelniai vaisiškomis natomis.
Kavos pupelių gurmanai sutinka, kad kokybiška liberikos kava prilygsta arabikai ar robustai, ir šios trys rūšys pelnytai sudaro top trejetuką.
Palyginkime. Ringe: arabika, robusta ir liberika
Visos kavos rūšys skiriasi savo fizinėmis savybėmis, augimviete ir skonio profiliais bei, galiausiai, tuo, kokiu būdu paruošiate kavos gėrimą.
Arabika yra populiariausia pasaulyje, sudaranti daugiau nei 60% visos pasaulyje užauginamos kavos. Arabika kavamedis turi daugybę veislių, kurių kiekviena turi skirtingus skonio profilius. Pupelės yra plokščios, ovalios ir tamsios spalvos. Išsiskiria kremiškumu ir aromatingumu.
Robusta pupelės paprastai laikomos prastesnėmis nei arabikos pupelės, tačiau auginamos dėl kitų specifinių savybių. Pupelės išvaizda: apvalios ir blyškios. Pasižymi didesniu kofeino kiekiu ir stipresniu skoniu, todėl labai dažnai robustos pagrindu kuriami kavos mišiniai. Šie kavamedžiai auga mažesniame aukštyje, kuris netinka arabikos pasėliams. Robusta pupelės yra apvalios ir blyškios.
Liberika kavos pupelės kol kas nėra pažįstamos pasauliniu mastu, tačiau jos vaidina svarbų vaidmenį kelių šalių, ypač Malaizijos ir Filipinų, kavos kultūroje, ypatingai ten, kur paplitęs tirpios kavos gaminimas ir vartojimas. Būtent iš liberikos dažniausiai ir gaminama tirpi kava. Liberika pupelės akimirksniu atpažįstamos – jos didesnės už kitas, asimetriškos ašaros formos. Šioje kavoje yra mažiausiai kofeino iš visų trijų.
Liberika ir excelsa – ar reikia atskirti
Excelsa kažkada buvo laikoma atskira kavos rūšimi, tačiau neseniai buvo perklasifikuota kaip liberica veislė. Vis dar vyksta diskusijos dėl klasifikavimo ir dažnai matysite, kad Excelsa yra išskiriama kaip atskira rūšis.
Excelsa auga ant labai panašių didelių kavos medžių kaip liberika ir tame pačiame klimate, tačiau pupelės ir iš jų paruošiama kava yra gan skirtingos. Excelsa kavos pupelės yra mažesnės ir apvalesnės formos, savo išvaizda panašios į robusta kavos pupeles. Auginant palankiomis sąlygomis, excelsa gali turėti išskirtinį uogų ir vaisių skonį, arba šokolado natas, jei pupelės skrudinamos stipriau. Šių pupelių rinka yra labai nedidelė, o daugeliu atvejų ūkininkai pasilieka derlių savo vartojimui.
Koks yra geriausias būdas virti liberika kavą?
Liberika kava geriausiai atsiskleidžia plikoma, jei norite pasimėgauti vaisiškumu ir aromatais. Kavos stiprumą geriausiai atskleis espresso paruošimo būdas, tiesa, šiuo atveju rekomenduojama pagardinti truputėliu cukraus.
Štai Filipinuose, vietine tradicija tapo liberika pupelių ruošimas vadinamuoju Barako metodu – stambiai maltas kavos pupeles verdant vandenyje su ruduoju cukranendrių cukrumi. Gautas gėrimas itin tirštas ir stiprus.
Liberika Kapeng Barako? Ką reiškia šis terminas
Kapeng Barako arba barako kava yra vietinis Filipinų kavos paruošimo būdas. Terminas „barako“ kilęs iš tagalų kalbos žodžio „šernas“ taikliai apibūdina stiprų, unikalų liberika pupelių skonį ir iš liberika pupelių ruošiamą kavos gėrimą, nors „barako“ dabar gali reikšti bet kokią stiprią kavą.
Bėgant metams barako kavos gamyba sumažėjo, nes ūkininkai pakeičia liberika kavamedžius didesnio derlingumo veislėmis. Jaunesni kavos mėgėjai taip pat renkasi švelnesnio skonio kavą, stiprią barako kavą palikdami vyresniesiems.
Kas yra retos kavos pupelės? Ar liberika priskiriama prie jų?
Retos kavos pupelės yra ne tik retos rūšys, tokios kaip liberica, bet ir retos arabikos ar robustos rūšys. Tai yra kopi luwak, Havajų Kona, Jamaikos mėlynasis kalnas ir Panamos geiša. Šių kavos rūšių retumas ir kokybė reiškia, kad jos dažnai laikomos vienomis geriausių kavos pupelių pasaulyje.
Daugiausiai kavos gamina Brazilija, Vietnamas, Kolumbija, Indonezija ir Etiopija. Brazilijoje, Kolumbijoje ir Etiopijoje daugiausia auginamos arabikos pupelės, o Vietname ir Indonezijoje – daugiau robusta pupelių. Brazilija pagamina beveik trečdalį kavos produkcijos visame pasaulyje, o per metus pagaminama apie 3,78 mlrd. kilogramų.
Nuotraukos asociatyvinės © Freepik.
Šaltiniai:
https://lenscoffee.com/barako-blend-philippine-liberica-with-arabica-and-philippine-robusta/
https://perfectdailygrind.com
https://worldcoffeebar.com
https://coffee-consulate.com/en/blog/liberica-the-forgotten-kind
https://www.homegrounds.co/liberica-coffee-beans/