Kai barista stengiasi parodyti jums dėmesį ypatingu piešiniu iš pieno putos ir sukurti grožį jūsų kavos puodelyje, tai būtinai leiskite jam pademonstruoti taip vadinamus latte art įgūdžius. Šis dizainas ne tik žavi akį ir glosto širdį, bet ir žadina smalsumą paragauti profesionaliai su meile pagaminto kavos gėrimo. Nors kavos puošybos menas dažniausiai siejamas su baristos meistriškumu, vis dėlto įgusti atitinkamus piešinius kurti gali išmokti kiekvienas, turintis kantrybės, noro ir aišku – paruoštos pieno mikroputos. Susipažinkime, kuo ypatingas latte art menas, iš kur jis istoriškai kildinamas ir kaip galima nusipiešti paprastas figūras savo rankomis.
Kas yra latte art?
Latte art (latte meną) galima priskirti prie kavos ruošimo būdų, nes ant espresso kavos ypatingu būdu ir judesiais užpilama pieno puta, dėl kurių sukuriamas tam tikras raštas ar piešinys. Pieno putos ar priedų (karamelės, cinamono, kakavos miltelių, šokolado drožlių) dizainu dažniausiai puošiama caffe latte, kapučino, karšto šokolado, mokos, net matcha latte ar kiti kavos su pienu gėrimai.
Žinoma, dažniausiai latte art atspindi baristos įgūdžius ir patirtį, nes tobulas ir tipinis raštas išgaunamas tiek dėl tikslios pieno išplakimo technikos, tiek dėl pieno ar kavos kokybės, tiek dėl subtilių rankų judesių. Tai vienu metu ir technika, ir kūryba.

Latte art dizainui sukurti būtini šie elementai:
- Espresso kava, kuri turi būti su sodria, vientisa crema (kavos puta), nes ji yra tarsi „drobė“ būsimam piešiniui. Priešingai, per daug karti ar silpna kava su blogu crema pagrindu neleidžia gražiai formuotis raštams.
- Pienas garinamas taip, kad susidarytų mikroputa (smulki, šilkinė, be didelių burbuliukų). Jai pagaminti reikalinga 60–65 °C temperatūra, kuri sukuriama garų vamzdelio pagalba.
- Kai kurie baristos papildomai naudoja tam tikrus įrankius, kaip antai pagaliukus, kuriais išsklaido putą ir sukuria norimą piešinį.

Iš kur ir kaip atsirado kavos puošybos menas?
Latte art yra gana jaunas reiškinys, bet šiandien jis laikomas neatsiejama kavos kultūros dalimi. Žmonės mėgsta gražų maistą ir gėrimus, todėl estetiškas piešinys ant kavos sustiprina patirtį, padidina žavėjimąsi ir dalinimąsi socialinėje erdvėje. Tai pat, šiuo būdu baristos siekia pademonstruoti techniką, parodyti įgūdžius ir meistriškumą. Dėl šių priežasčių latte art tapo kone privaloma išraiška kavos kultūroje ypač ruošiant tam tikrus tipinius gėrimus.
O kalbant apie istoriją – greičiausiai už latte art įnašą reikėtų dėkoti Italijos kultūrai, nes čia XX a. pradžioje atsirado espresso ir pieno putos derinys. Nors italai pradėjo gardinti espresso kavą pieno puta, vis dėlto tuo metu kavos paviršius dar buvo tiesiog padengiamas putos sluoksniu be jokių piešinių.
Vėliau, maždaug 1980–1990 m. Italijoje pradėti pirmieji eksperimentai pilant pieną taip, kad paviršiuje formuotųsi ornamentai (ypač „širdelės“). Šią techniką adaptavo ir patobulino barista vardu David Schomer, dirbęs Sietlo (JAV) kavinėje „Espresso Vivace“. Nuo tada jis laikomas vienu pagrindinių latte art populiarintojų. Schomer pradėjo mokyti kitus baristas, rašė straipsnius, rengė seminarus ir taip latte art išplito į platesnę kavos kultūrą.
Maždaug nuo 2000-ųjų įsivyravo globali latte art banga ir šis menas tapo prestižiniu baristų įgūdžiu. Taip atsirado pirmosios baristų varžybos, kuriose latte art buvo viena iš rungčių (pirmieji pasauliniai čempionatai apie 2005 m.). Be to, kiekviena šalis ėmė kurti savo interpretacijas: Japonijoje išpopuliarėjo 3D latte art, Europoje – elegantiški klasikiniai raštai, Pietų Korėjoje – spalvoti piešiniai.

Latte art stiliai
Įdomu tai, kad latte art vadinamo rašto, stiliaus ir dizainų galima išskirti net kelis variantus, kurie priklauso nuo technikos, įgūdžių, papildomų priemonių, spalvų.
- Laisvas pylimas yra dažniausiai naudojama technika, kaip pienas pilamas tiesiai iš ąsotėlio į espresso. Piešinys formuojasi iš pieno srovės, o barista kontroliuoja aukštį, kampą, kryptį ir judesį. Šiuo būdu dažniausiai sukuriami širdelės, lapo ar eglės šakelės, bei tulpės raštai.
- Graviravimas taip pat apima laisvo pylimo techniką, tačiau papildomai barista naudoja įrankius (plona lazdelę, medinį pagaliuką ar net šaukštelio kotelį), juo brėždamas kontūrus ar detales ant pieno paviršiaus. Taip galima kurti gyvūnų veidus, gėles, abstrakcijas, voratinklius, o akcentams kartais naudojamas šokolado sirupas ar spalvoti padažai.
- Kombinuoto metodo metu derinimas laisvas pylimas ir graviravimas: pavyzdžiui, pirmiausia supilama širdelė, o vėliau išpiešiami kontūrai ar pridedamos detalės.
- 3D latte art yra aukščiausio meistriškumo reikalaujantis kavos paruošimas, kuomet iš pieno putos formuojamos iškilusios figūros ir jos atitinkamai dekoruojamos. Tam specialiai suformuojama tankesnė pieno puta. Šį metodą pamėgo japonų kultūra, kurie dažniausiai kuria meškiukų, katinų, kiškučių ar Helovyno tematikos „skulptūras“.
- Prie latte art galima priskirti ir kiek kitokias menines kavos gėrimo variacijas sukuriant spalvotus ar sluoksniuotus šedevrus. Spalvotiems piešiniamsnaudojami natūralūs dažikliai (matcha, burokėlių milteliai, kakava) arba maistiniai sirupai. O sluoksniuojant skirtingo tankio pieną ir kavą sukuriami gražūs gradientai stiklinėse. Taip pat daug praktikos reikalauja specialios pieno putos paruošimas iš augalinio pieno (pvz., kokosų, avižų, sojos ar migdolų), nes jiems reikia kitokios garinimo technikos.
- Kartais žmonės, kurie ant kavos putos formuoja piešinius, pasitelkdami jau iš anksto paruoštus trafaretus, gautas dekoracijas taip pat vadina latte art, tačiau tai nėra tikslu. Šis būdas nereikalauja pieno putos pylimo technikos. Jo metu ant puodelio dedamas trafaretas (plona plastikinė ar metalinė plokštelė su išpjauta forma), tada ant putos paviršiaus užbarstoma kakavos, cinamono ar miltelinio cukraus ir taipgauname gražią dekoraciją. Šis „piešimas“ naudojamas greitam, paprastam, vienodai kokybiškam rezultatui gauti, bet visiškai neparodo baristos meistriškumo.

Instrukcija latte menui išbandyti patiems
Ne visada pasimėgauti gražiu kavos dizainu reikia keliauti į pamėgtą kavinę – nuo šiol latte art galite taikyti patys ir savo namuose, tereikia tinkamai pasiruošti ir praktikuotis.
Pradedantiesiems visada siūloma pradėti nuo paprasčiausių piešinių, o tai yra – širdelė. Šis raštas padeda išmokti lavinti rankos stabilumą ir pieno pylimo kontrolę. Pirmiems kartams patartina praktikuotis tik su pienu ir vandeniu (be kavos), kol išgausite tinkamą putą. Taip pat, naudokite nedidelį puodelį (150–200 ml), nes tuomet lengviau išlaikysite proporcijas. Svarbiausia įgusti kontroliuoti srovę, kurios nereikia pilti per greitai, antraip širdelė gausis „suskilusi“ ar kreiva. Taigi, laikykitės šių žingsnių:
- Pasiruoškite espresso, naudodami šviežiai maltą kavą. Gėrimas turi būti su tvirta, vientisa crema.
- Išgarinkite pieną: pieną (geriausia 3,5 % riebumo) supilkite į metalinį ąsotėlį ir garinkite jį, kol temperatūra pasieks 60–65 °C (pieno paviršius turėtų būti karštas, bet ne deginantis ranką) ir susikuria tinkama tekstūra: glotni, be didelių burbuliukų, primenanti šilką. Kapučinatorių ar garų vamzdelį į ąsotėlį su pienu reikia įmerkti tinkamame gylyje. Jei girdite stiprų šnypštimą, vadinasi jis įmerktas per arti paviršiaus. O jei nėra burbuliukų, reiškia garų vamzdelis panardintas per giliai.
- Supilkite pirmąją dalį pieno: laikykite puodelį šiek tiek pakreiptą. Iš ąsotėlio pradėkite pilti iš aukščiau (apie 10–15 cm), kad pienas „prasiskverbtų“ pro crema sluoksnį ir kavos spalva liktų viršuje. Supilkite apie pusę pieno, kad paviršius šiek tiek pakiltų.
- Tik dabar formuokite piešinį. Kai puodelis prisipildė iki 2/3, nuleiskite ąsotėlį arčiau paviršiaus (beveik palieskite kavą). Pradėkite pilti į vieną tašką puodelio centre. Balta puta pradės ryškėti paviršiuje. Laikykite ranką stabiliai – pienas turi tekėti plona, tolygia srove.
- Sukurkite širdelės formą. Kai balta puta išsiplečia į apskritimą, toliau pilkite ten pat. Lengvai judinkite puodelį, kad apskritimas taptų lygesnis. Kai baigiasi pienas, staigiai pakelkite ąsotėlį aukščiau ir plona srovele nubrėžkite liniją per apskritimo vidurį – jis taps širdies viršūne.

Šaltiniai:
https://sprudge.com/what-is-latte-art-185316.html
https://caffecorsini.com/en-eu/blogs/coffee-break/latte-art-history-techniques-and-tips
https://www.youtube.com/watch?v=3CJhk9PV48c
Nuotraukų šaltinis ©canva.