Skip to content

Gilių kava – gilias šaknis mūsų tautoje turintis gėrimas. Kaip ją paruošti?

Gilių kava - gilias šaknis mūsų tautoje turintis gėrimas. Kaip ją paruošti?

Gilių kava yra senovinis gėrimas, kuris ilgą laiką buvo primirštas, tačiau šiandieniniame pasaulyje, kai daugelis intensyviai ieško alternatyvų kavai su kofeinu, vėl grįžtantis tiek į kasdienį gyvenimą, tiek tampantis madingu gėrimu. Iš tiesų gilių kava netgi nėra kava tikrąją šio žodžio prasme. Tai unikalus gėrimas, gaminamas iš ąžuolo vaisių – gilių. Gilių kava turi ilgą istoriją ir yra glaudžiai susijusi su mūsų krašto etnografinėmis tradicijomis. Todėl straipsnyje panagrinėsime gilių kavos kilmę, jos atsiradimo istoriją bei atgimstantį populiarumą.

Gilių kava: legendos ir gėrimo atsiradimo istorija

Gilių kava turi gilias šaknis ne tik Lietuvoje, tačiau ir kitose Vidurio bei Rytų Europos šalyse. Nepaisant to, jos atsiradimo istorija yra visiškai neaiški ir apipinta įvairiais pasakojimais bei legendomis. Kol kas nėra žinoma jokių patikimų istorinių šaltinių, kurie pagrįstų gilių kavos kilmę ar tiksliai datuotų jos atsiradimo laikotarpį. Todėl galime remtis tik sklandančiomis istorijomis, kurios metai iš metų pasakojamos žmonių lūpomis.

Viena iš gilių kavos atsiradimo istorijų pasakoja, jog žmonės atkreipė dėmesį į briedžius, kurie maitinosi gilėmis ir buvo labai sveiki bei stiprūs. Taip ir jiems kilo mintis šiuos ąžuolo vaisius panaudoti gardžiam, sveikatą stiprinančiam gėrimui.

Kita legenda byloja, jog gilių kavą atrado senas ąžuolyno sargas. Jis gyvenęs vienišiaus ir atsiskyrėlio gyvenimą, tačiau labai mėgęs kavą. Deja, jo labai kuklios pensijos tikrajai kavai įsigyti nepakako, tad jis ėmęs virti gilių kavą.

Vis dėlto labiausiai tikėtina, kad gilių kava buvo kaip alternatyva tikrajai kavai, kurios daugelis žmonių nepajėgė įpirkti. Be to, dėl įvairių karinių konfliktų ir kitų ekonominių sunkumų jos ne visada ir būdavo įmanoma įsigyti. Taigi kaip alternatyva to meto prabangos prekei – kavos pupelių kavai – buvo atrasta gilių kava. Tuo labiau, kad ąžuolas nuo seno laikytas šventu medžiu bei galybės ir stiprybės simboliu. Tad visiškai logiškai sekė išvada, kad šio medžio vaisiai taip pat suteiks jėgų ir sveikatos žmonėms.

Gilių kava taip pat buvo svarbus kasdienio gyvenimo elementas įvairiais istoriniais laikotarpiais. Ypač sunkmečiais, karo metais, kai įprasto maisto produktų prieinamumas buvo labai ribotas. Šis gėrimas buvo itin populiarus Antrojo pasaulinio karo metu.

Šiuo metu gilių kava, kaip ir daugelis kitų natūralių kavų, vėl atgauna savo populiarumą, nes žmonės ieško alternatyvų kavai su kofeinu, be to, ieško kuo sveikesnio gėrimo. Taip pat pabrėžiama ir ekologija – ąžuolynai ne tik subrandina giles, tačiau ir naudingi mažinant oro užterštumą, taip prisidedama prie klimato kaitos mažinimo.

Gilių kava

Kaip paruošti giles kavai

Norint pasimėgauti gilių kava, tikrai nebūtina jos ieškoti tokią kavą siūlančiuose restoranuose ar kavinėse. Nebūtina netgi jos įsigyti specializuotose kavos parduotuvėse. Turint noro ir kantrybės giles kavai galima paruošti ir namuose. Kaip tai padaryti?

  1. Reikia prisirinkti sveikų, sunokusių gilių. Pirmosios gilės ima kristi maždaug rugsėjo pabaigoje ir krenta iki pat gruodžio mėnesio. Tačiau pačios pirmosios dažniausiai būna labai menkavertės dėl įvairių vabzdžių pakenkimo ar prasto išsivystymo. Tad kavai skirtos gilės turėtų būti renkamos vėliau, spalio–lapkričio mėnesiais, kai jos yra pilnai brandžios ir geriausios kokybės.
  2. Surinktas giles reikia labai kruopščiai nuplauti bei nuskalauti. Po tekančiu vandeniu gilės plaunamos ne mažiau nei 1–2 minutes, kad būtų pašalinti visi nešvarumai. Be to, plaunant pašalinami nuodingi taninai, esantys gilėse.
  3. Nuplautos gilės suberiamos į dubenį su vandeniu, ir tos, kurios plūduriuoja, yra išmetamos, nes greičiausiai jau yra sugedusios arba pažeistos kirminų.
  4. Kiek apdžiūvusios gilės yra išlukštenamos. Tai galima atlikti riešutų gliaudykle, peiliuku ar kitu patogiu įrankiu. Kad būtų lengviau, giles galima pirma išgliaudyti ir tik tuomet jų branduolius plauti bei džiovinti.
  5. Gilių branduoliai paskleidžiami vienu sluoksniu skardoje ir pašaunami džiūti į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C. Skrudinimo procesas yra vienas esminių gilių ruošime kavai, nes jis suteikia gilių kavai būdingą kartų skonį ir aromatą, panašų į įprastos kavamedžio pupelių kavos.
  6. Džiovinant giles reikia kartas nuo karto pavartyti, kad tolygiai skrustų. Įprastai skrudinimo laikas yra 15–30 min.
  7. Gilės yra paruoštos, kai įgauna rudą spalvą ir malonų aromatą.
  8. Skrudintas giles patariama kiek atvėsinti, o tuomet sumalti kavamale. Paruoštus gilių miltelius galite laikyti sausoje vietoje ir naudoti, kai norite.

Dėmesio! Žalios gilės negali būti valgomos ar kitaip naudojamos maistui, nes jose gausu taninų, kurie ne tik suteikia nemalonų, kartų skonį, tačiau didesniais kiekiais yra toksiški žmogui. Tačiau taninai nesunkiai pašalinami giles gerai nuplaunant ir termiškai apdorojant (skrudinant).

Kaip paruošti giles kavai. Kaip gaminti gilių kavą. Gilių kava

Kaip gaminama gilių kava?

Gilių kava gali būti ruošiama įvairiais būdais – galima užpilti verdančiu vandeniu kaip įprastą kavą arba pavirti, siekiant išgauti stipresnį skonį ir aromatą. Taip pat galite naudoti ir kavos filtrą arba sietelį, kad užplikytumėte gėrimą. 1-2 arbatiniai šaukšteliai gilių miltelių vienam puodeliui vandens yra pakankami.

Dažnai gilių kava maišoma su kitais ingredientais, tokiais kaip cikorija arba džiovinti grybai, kurie dar labiau praturtina gėrimo skonį ir suteikia jam papildomų savybių. Gilių kavą taip pat galite pagardinti medumi, pienu ar prieskoniais, kaip cinamonas ar kardamonas.

Koks gilių kavos skonis ir aromatas?

Gilių kavos skonis yra išskirtinis ir sunkiai apibūdinamas tiems, kurie nėra jos bandę. Ši kava neturi kofeino, todėl nėra tokia karti, kaip įprasta kavamedžio pupelių kava. Vietoje to, gilių kava turi švelnų riešutinį poskonį su šiek tiek žemės aromato. Kai kurie žmonės gilių kavą lygina su kakava arba riešutų pienu, tačiau ši kava išlaiko savo unikalų charakterį.

Vienas iš pagrindinių gilių kavos privalumų yra jos „lankstumas“ – ji gali būti patiekiama tiek karšta, tiek šalta, gali būti derinama su įvairiais priedais, tokiais kaip pienas, medus ar cinamonas. Tai suteikia galimybę atrasti savo mėgstamą gilių kavos variantą. Beje, dėl to, kad gilių kava neturi kofeino, ją galima gerti bet kuriuo paros metu, nebijant, jog ji sutrikdys miegą.

Gilių kava su pienu ir cinamonu

Gilių kavos nauda sveikatai

Gilių kava yra ne tik skani, bet ir naudinga sveikatai. Ąžuolo gilės yra natūralus įvairių sveikatai naudingų medžiagų šaltinis. Jos itin turtingos antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais organizme ir lėtina senėjimo procesus. Jos taip pat, kaip ir kiti riešutai, gausios Omega–3 riebalų rūgštimis. Be to, gilėse daug vitamino C bei tokių mineralų kaip geležis, kalcis ir magnis. Gilės taip pat turi daug skaidulų, kurios gerina virškinimą ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo.

Gilių kava yra puiki alternatyva tiems, kurie nori sumažinti arba visiškai atsisakyti kofeino vartojimo. Ši kava itin tinkama žmonėms, turintiems aukštą kraujo spaudimą ar sergantiems kitomis širdies ligomis, nes gilių kava neturi stimuliuojančio poveikio, kuris atsiranda įprastoje kavoje dėl joje esančio kofeino.

Dėl visų savo naudingųjų medžiagų gilių kava padeda stiprinti imunitetą, kovoti su uždegimais ir infekcijomis, reguliuoti kraujo spaudimą ir cukraus kiekį kraujyje. Ji taip pat naudinga kaulų ir dantų sveikatai bei stiprumui išlaikyti. Negana to, gilių kava yra puikus energijos šaltinis, nes suteikia organizmui ląstelienos, baltymų ir riebalų, būtinų normaliai medžiagų apykaitai organizme palaikyti. Kita vertus, šis gėrimas padeda sumažinti apetitą ir taip kontroliuoti svorį.

Tačiau gilių kava netinka tiems, kurie turi skrandžio problemų arba yra alergiški riešutams.

Gilių kava

Jums taip pat gali patikti kitokia kava

Cikorija – gardi alternatyva kavai be kofeino, už kurią organizmas tikrai padėkos

Miežių kava: pasaulines populiarumo viršūnes siekianti kava be kofeino – vargiai atskirsite nuo įprastos

Varnalėšų šaknų kava – kofeino neturinti gėrimas žarnynui gerinti ir uždegimams mažinti

Kiaulpienių šaknys – kuo ypatingi kiaulpienių šaknų milteliai ir kokiomis savybėmis pasižymi iš jų paruošta kava?

Kaštonų kava: ne visiems patinkanti, bet įdomi kavos alternatyva

Lipiko kava – neatrastas skonis Lietuvoje, bet dievinamas užsienyje. Kokios naudos sveikatai ši kava suteikia?

Morkų kava – neįprastas, bet neprastas gėrimas, kuris tiks ir vaikams!

Šaltiniai:

  1. https://www.instructables.com/ACORN-Coffee/
  2. https://foodprint.org/real-food/acorns/
  3. https://www.myrecipes.com/extracrispy/acorn-coffee-portugal
  4. https://www.be-the-story.com/en/healthy-eating/acorns-the-forgotten-food/
  5. https://foragedfoods.co.uk/how-to-make-acorn-coffee/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *