Kai kalbame apie arabikos pupeles, dažniausiai žvilgsnis nuklysta į Braziliją – didžiausią šios rūšies pupelių augintoją. Tokį pasiekimą braziliška kava užsidirbo ne šiaip sau, nes pasaulyje tai viena universaliausių ir švelnaus skonio natomis pasižyminčių kavos rūšių. Trečdalį pasaulio kavos rinkos užimanti Brazilija dar žinoma ir dėl skirtingų kavos auginimo regionų, kuriuose kavos pupelės ruošiamos tiek vietiniais būdais, tiek moderniomis technologijomis.
Ypatingo klimato ir auginimo sąlygų nulemtas galutinis produktas turi savito prieskonio, kurį labai giria kavos gerbėjai. Be to, Brazilijai solidumo suteikia ir originalūs kavos gėrimai, pažyminčiais šalies išskirtinumą ir vertybes. Jei jums įdomu patyrinėti iš Brazilijos kilusios kavos niuansus, kviečiame tęsti šią pažintinę kavos kelionę šiame straipsnyje.
Ką vadiname braziliška kava?
Brazilija tikrai esti viena didžiausių kavos pupelių augintojų, gamintojų ir eksportuotojų, didelį indelį investuojanti į kavos gavybos technologijas ir mechaninį derliaus surinkimą. Negana to, čia tvyro ir šaliai būdingos kavos tradicijos ir išskirtiniai kavos gėrimai. Štai kuo ypatinga braziliška kava:
Brazilijoje auginama daugiausia arabikos veislės kava, tačiau kai kuriuose regionuose taip pat auginama robusta.
Iš braziliškų kavos pupelių paruošto gėrimo skonis dažniausiai būna švelnus, saldus su riešutų, kakavos, karamelės ir vaisių natomis. Kava turi mažai rūgštingumo, todėl yra mėgstama švelnesnio skonio kavos gerbėjų. Ji sudaro ir didelę dalį kavos mišinių.

Nors Brazilijoje taikomi visi įmanomi kavos apdorojimo būdai (sausasis, pusiau sausasis ir drėgnasis), sausasis (natūralus) sodrinimas laikomas populiariausiu. Šiuo būdu uogos džiovinamos su visomis luobelėmis, todėl kava įgauna daugiau saldumo ir vaisiškumo. Pastarasis apdorojimas ne tik suteikia kavai vertinamų braziliškos kavos savybių, bet yra ir ekonomiškai naudingesnis ir šalies klimatui palankesnis būdas.
Marga braziliškos kavos istorija
Brazilija turi turtingą ir įdomią kavos istoriją, kuri yra glaudžiai susijusi su šalies ekonomika, kultūra ir tarptautine įtaka. Galima išskirti pagrindinius Brazilijos kavos istorijos etapus:
- Brazilijoje kavamedžiai nebuvo natūraliai auganti kultūra. Pasak legendos, juos slaptai iš Prancūzijos Gvianos atvežė portugalų karininkas Francisco de Melo Palheta maždaug 1727 metais. Padedant Prancūzijos gubernatoriaus žmonai, jis parvežė kavamedžio sėklų, kurios buvo pasodintos Brazilijos šiaurės rytuose, tačiau dėl klimato kava neišpopuliarėjo.
- Vėliau, XIX a. pradžioje, kava pradėta auginti Rio de Žaneiro, São Paulo ir Minas Gerais regionuose, kur klimatas buvo palankesnis. Dėl intensyvėjančio kavos populiarumo JAV ir Europoje, kavos auginimo mastai ir eksportas pradėjo beprotiškai didėti. Savo ruožtu kavos plantacijose suklestėjo darbininkų iš Afrikos vergovė, o savininkai tapo vienais įtakingiausių žmonių šalyje, valdydami politiką ir ekonomiką.
- XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje Brazilija jau tiekė apie 80 % visos pasaulio kavos. Kava tapo šalies pagrindiniu ekonominiu varikliu. Panaikinus vergovę, naujos darbo jėgos imta kviesti imigrantus iš Italijos, Vokietijos, Japonijos ir Ispanijos. Tuo metu suklestėjo šalies modernizacija – buvo statomi geležinkeliai, uostai ir miestai. Tačiau didžiosios ekonominės krizės metu (1929 m.) viskas žlugo, nes nebeliko paklausos ir Brazilijos valdžia tiesiog sudegino ar paskandino jūroje milijonus tonų kavos pupelių.
- Po krizės 1923 metais Brazilija pradėjo labiau kontroliuoti kavos gamybą ir ieškojo naujų rinkų. Kavos gamyba tapo daugiau mechanizuota, o plantacijos – efektyvesnės, išrasta naujų, unikalių kavamedžio veislių. Tai leido Brazilijai išlikti pagrindine „žaidėja“ pasaulio kavos pramonėje.
- Šiuolaikinė Brazilijos kavos pramonė nuo XX a. pabaigos iki dabar pradėjo orientuotis ne tik į kiekį, bet ir į kavos kokybę. Suklestėjo technologijos, ekologiškumas, tvarumas, nauji kavos perdirbimo būdai, kokybiškų veislių auginimas bei vietinis vartojimas.

Brazilijos kavos regionai
Kadangi Brazilija yra labai didelė, skirtingas klimato zonas apimantis šalis, čia ir kavamedžių auginamas pasiskirstęs netolygiai. Pagal tai išreikšti skirtingi regionai, su šiam kraštui būdingu augimo arealu, klimatu ir apdorotų kavos pupelių savybėmis. Štai pagrindiniai kavos auginimo regionai Brazilijoje:
- Minas Gerais – didžiausias ir svarbiausias kavos auginimo regionas, kuriame užauginama apie 50 % visos šalies kavos. Čia vyrauja 800–1300 m aukštis virš jūros lygio, o klimatas: subtropinis, su sausomis žiemomis ir šiltomis vasaromis, idealiai tinkantis kavos auginimui.
Šis regionas garsėja tvariomis ir ekologiškomis kavos auginimo praktikomis, o užauginta kava pasižymi subalansuotu skoniu, su švelniu rūgštingumu, saldžiomis riešutų, šokolado, karamelės natomis. Šis regionas dar skirstomas į kiek besiskiriančius subregionus Cerrado Mineiro, Sul de Minas, Chapada de Minas. - São Paulo (Mogiana) – tai 900–1200 m virš jūros lygio įsikūręs regionas, kuriame kava išgaunama natūraliu sausuoju ar pusiau sausuoju būdu. Šis regionas esti vienas seniausių Brazilijoje, kuriame veikia istorinės šeimos plantacijos. Čia klimatas švelnus, bet su vėsesnėmis žiemomis, kas sulėtina pupelių nokimą ir suteikia gilesnį skonį. Kava iš Mogianos regiono dažnai būna saldi, su riešutų ir šokolado natomis.
- Espírito Santo regionas labiausiai garsėja robustos rūšies kavos pupelių auginimu. Čia kavamedžiai auga tik 100–600 m aukštyje, tuo tarpu arabika šiame regione auga 600–1000 m virš jūros lygio. Robusta šiame areale pasirinkta ne be reikalo, nes vyraujantis drėgnesnis klimatas be proto tinka klestėti šios rūšies kavamedžiams.
- Bahia, įsikūrusi 1000–1200 m virš jūros lygio, yra modernumą ir eksperimentines auginimo ir apdorojimo technologijas taikanti sritis. Čia kavos pupelėms vis dažniau taikomas drėgnasis apdorojimas, bet taip pat naudojama ir anaerobinė fermentacija. Bahia regione užauginta kava pasižymi kompleksiškumu, su aukštesniu rūgštingumu, vaisinėmis ir gėlių natomis.
- Rondônia regionas neretai vadinamas naująja robustos žvaigžde, nes čia auginami išskirtinai tik robustos rūšies kavamedžiai. Regionas glūdi 200–600 m virš jūros lygio, kuriame viešpatauja tropinis klimatas su aukšta drėgme, todėl robusta čia auga greitai ir derlius būna didelis. Kaip ir būdinga robustai, Rondônijoje pagaminta kava labai stipri, karti, su riešutų, kakavos ir žemės natomis.
Braziliška kava: kokius receptus ji gali pasiūlyti?
Nors braziliška kava daugiau pagarsėjusi dėl kavos pupelių gavybos, tačiau ši šalis gali pasiūlyti ir kai kuriuos „vizitine kortele“ vadinamus kavos gėrimus, būdingus tik Brazilijai. Štai kokių gėrimų galima rasti:

- Cafézinho – tai maža, stipri ir saldi juoda kava, panaši į espresso, tačiau dažniausiai ruošiama be slėginių kavos aparatų. Kava užplikoma filtru arba naudojant specialų sietelį, o į ją iš karto pridedama cukraus. Šis gėrimas dažnai nemokamai siūlomas svečiams restoranuose ar parduotuvėse kaip svetingumo gestas.
- Pingado yra lyg braziliška „latte“ versija – puodelis šilto pieno su šlakeliu kavos (dažniausiai filtruotos). Jisyra populiarus pusryčių metu ir dažnai geriamas su apskrudinta sviestu patepta duona.
- Café com Cachaça, dar vadinamas „kavos kokteiliu“, nes šis gėrimas sujungia kavą su cachaça (brazilišku cukranendrių romu). Gėrimas esti stiprus ir aromatingas, ypač mėgstamas šaltesniu oru.
- Mocha Brasileira – braziliška „moka“ versija, kurioje kava derinama su šokoladine pasta arba kakava su espresso ir garintu pienu. Ji yra saldi ir kreminės konsistencijos, dažnai papuošta plaktos grietinėlės sluoksniu.
Kaip brazilai ruošia kavą?
Neminint „pakoreguotų“ kavos receptų, Brazilijoje vyrauja ir saviti kavos ruošimo būdai. Populiariausi yra šie:
- Filtruota kava („coador de pano“). Tai tradicinis būdas ruošti kavą per medžiaginį filtrą (panašiai kaip pour-over, bet naudojamas daugkartinis filtras). Šis metodas suteikia gėrimui švelnų ir subalansuotą skonį.
- „Café de coador“. Šis metodas primena plikymą: karštas vanduo pilamas ant maltos kavos filtruojant per popierinį arba medžiaginį filtrą. Tai vienas dažniausiai naudojamų ruošimo būdų Brazilijos namuose.
- Espresso kultūra. Brazilijoje taip pat populiari espresso kultūra, ypač miestuose. Espresso dažnai geriamas su cukrumi ir nedideliu užkandžiu.
Šaltiniai:
https://www.coffee-spirit.maxicoffee.uk/article/everything-you-need-to-know-about-brazilian-coffee/
https://colipsecoffee.com/blogs/coffee/brazilian
https://library.sweetmarias.com/coffee-producing-countries/south-america/brazil-coffee-overview/
Nuotraukos asociatyvinės ©canva.