Skip to content

Kavos pupelės: kaip jas išsirinkti? 6 žingsniai pradedantiesiems kavos gurmanams

Kavos pupelės

Kaskart, kai reikia išsirinkti kavos pupeles, nustembate ir pasimetate? Suskaičiuojama net 70 šalių, kurios per metus pagamina apie 10 milijonų tonų kavos pupelių. Tad skonių ir stilių įvairovė didžiulė. Tačiau yra vos 6 žingsniai, kaip kiekvieną kartą galite pasirinkti sau labiausiai tinkančią kavą.

Skonį ir kainą įvertinti gal kiekvienas, tačiau atrankos kriterijų yra daugiau. Šiame straipsnyje aptarsime visus kriterijus, ką turite žinoti, kad lengvai išsirinktumėte savo skonio kavos pupeles iš visos gausybės.

Pirmiausia kavos pupeles renkamės iš dviejų rūšių

Dažniausiai prekyboje rasite dviejų pagrindinių veislių pupeles: Coffea arabica (Arabica pupelės) ir Coffea robusta (Robusta pupelės). Šios dvi veislės skiriasi auginimo būdu, skoniu ir kaina. Kiek rečiau, bet galite sutikti ir Liberika veislės pupeles.

Arabika – švelnaus, saldaus ir subtilaus skonio kava su šokolado atspalviais. Šiose pupelėse taip pat gali juntamos vaisių ar uogų natos. Šios pupelės auginama didesniame aukštyje ir vėsesnėje vidutinėje temperatūroje.

Robusta – sunkesnės ir kartoko poskonio. Dėl gausesnio derliaus nei arabika, pastaroji yra pigesnė. Auga žemesniame aukštyje ir aukštesnėje vidutinėje temperatūroje.

Kavos pupelės

Gryna kava (single origin) ar mišinys?

Vienos rūšies, arba gryna kava vadinama ta kava, kurios kavos pupelės surinktos iš vieno konkretaus regiono ar šalies. Pavyzdžiui: Sumatra Mandheling, Brazil Cerrado ir Hawaiian Kona yra puikūs pavyzdžiai. Tokios kavos galima įsigyti tik sezoniškai ir kiekvienos jų skonis bus išskirtinis, priklausantis nuo auginimo vietos dirvožemio ir kritulių kiekio.

Mišiniai sudaryti iš skirtingų pupelių rūšių ir skirtingų regionų. Taip subalansuojamas skonis ir kaina. Vienos rūšies kava dažniausiai bus arabika, o mišiniai sudaryti iš arabikos ir robustos derinio.

Kavos skrudinimas

Pupelių skrudinimo intensyvumas turi didžiulę įtaką kavos skoniui. Nuo skrudinimo intensyvumo priklauso tiek skonio natos, tiek ir kofeino kiekis galutiniame kavos gėrime.

Tamsus skrudinimas (dark roast)
Tamsiai skrudintos kavos pupelės turės mažiau kofeino ir mažiau rūgšties. Skoninės savybės bus ryškesnės, šokoladiškos, prieskoniškos, gilaus dūmiškumo. Tamsus skrudinimas idealiai tinka espreso, filtrinei kavai ir mėgstantiems kavą gerti su grietinėle ir pienu.

Vidutinis skrudinimas (medium roast)
Itin populiarus ir plačiai mėgstamas dėl įvairaus skonio profilio ir malonaus pojūčio burnoje. Vidutinio skrudinimo kava turi mažiau rūgšties, yra vaisiškesnė. Puikiai tiks espreso kavai arba užpilamai kavai, tačiau malonu mėgautis ir be pieno.

Šviesus skrudinimas (light roast)
Šviesiai skrudinta kava yra šviesiai rudos spalvos, o pupelė atrodo matinė, nėra blizgi, mat paviršiuje nėra aliejaus. Šio skrudinimo kava turi daug intensyvios rūgšties, bet tuo pačiu yra labai švelnaus kūno ir ryškaus skonio. Lengvas skrudinimas puikiai tinka užpilamai arba filtrinei kavai ruošti.

Kavos pupelės

Šviežumas

Kavos mėgėjams nėra nieko maloniau už puodelį šviežiai skrudintos kavos! Tad, norėdami pasimėgauti geriausiu kavos skoniu, įsitikinkite, kad pupelės yra šviežiai skrudintos. Laikui bėgant ir pupelėms ilgai stovint lentynoje, skrudinimo metu atskleistos kavos savybės pamažu blėsta. Šviežiausia ir išraiškingiausia kava, pasak ekspertų, yra nuo 7 iki 21 dienos po skrudinimo.

Atsakykite į 6 paprastus klausimus ir sužinosite kokią kavą pirkti

Nesvarbu, ar esate pradedantysis, ar patyręs kavos gėrėjas, kavos pirkimas gali būti varginantis, kuomet klausimų daugiau nei atsakymų. Keletas paprastų patarimų kaip atpažinti savo kavos skonio profilį.

1. Ar geriate juodą kavą, ar kavą su pienu?

Nepriklausomai nuo to, kurį variantą pasirinksite, visada ieškokite geriausios kokybės pupelių. Skonines savybes atskleis tik kokybiškas produktas.

Arabika pupelės turi gėliškų ir vaisiškų aromatų, gaivią rūgštelę ir lengvą kūną. Todėl labiau tinka mėgstantiems juodą kavą. Robusta – turi sunkų kūną, ryškų kartumą, žemiškus poskonius, su šokolado, riešutų natomis, pasižymi mažesniu rūgštingumu, tad puikiai atsiskleidžia kavoje ruošiamoje su pienu.

2. Auginimo regionai

Kavos pupelės auga daugiau nei 70 pasaulio šalių, aplink pusiaują. Kiekviename kavą auginančiame regione rasite unikalų kavos pupelių skonį, bet išragauti juos visus – užduotis neįmanoma. Tačiau yra kelios taisyklės, kaip pagal skonines savybes išsirinkti regioną.

  • Gėlių ir vaisių natos ryškios afrikietiškose kavose, atkeliavusiose iš Etiopijos, Ruandos ir Kenijos. Pupelės ryškios ir kvapnios su stipriai išreikšta rūgštele.
  • Kavos pupelės iš Centrinės Amerikos (Kosta Rika, Gvatemala ir Nikaragva) – gerai subalansuotos, vidutinio rūgštingumo, jose švelniai atsiskleidžia vaisiai.
  • Pietų Amerikos kavos (Brazilija, Peru ir Kolumbija) turi ryškius šokolado ir riešutų skonius. Paprastai tai vidutinio stiprumo ir rūgštingumo kava, turinti šiek tiek daugiau natūralaus saldumo.
  • Pietryčių Azijoje užauginta kava būna žemiška, riešutiška, netgi su aštriais niuansais. Tai pupelės sodrios ir sunkios, kartaus poskonio ir itin tamsaus atspalvio.
Kavos pupelės

3. Aukštingumas – kur augo kavos pupeles

Ant rūšinių kavų pakuočių dažnai pamatysite pažymėtą aukštį, kuriame buvo auginama kava. Kavos auginimo aukštis turi didelę įtaką skonio profiliui:

  • Žemo aukščio kava (1250 m virš jūros lygio) yra žemiška, sunkesnė ir subalansuoto, švelnesnio rūgštingumo.
  • Vidutinio aukščio kava (1250 – 1500 m virš jūros lygio) turi šiek tiek daugiau rūgštingumo ir saldumo, o burnoje jaučiamas sodresnis poskonis. Atsiskleidžia daugiau aromatų ir vaisiškų natų.
  • Kava iš aukštumų (užauginama 1500 – 2200 m virš jūros lygio) yra aromatingesnė ir sudėtingesnio skonio. Ryški rūgštis, tačiau daugiau natūralaus saldumo, atsiskleidžia gėlų aromatai ir prinokusių vaisių skoniai.

4. Kokiu būdu apdorotos kavos pupelės

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti nereikšminga, tačiau kavos apdorojimo būdas po derliaus nuėmimo turi įtakos jos skoniui. Yra pagrindiniai du kavos apdorojimo metodai: sausas ir šlapias.

  • Sausuoju, arba džiovinimo būdu apdorota kava paprastai būna saldesnė ir vaisiškesnė, sudėtingesnio skonio, mažesnio rūgštingumo, atsiskleidžia šokolado, vyšnių ir džiovintų vaisių skoniai.
  • Šlapiuoju metodu apdorotos arba plautos kavos skonis yra švelnesnis ir vaisiškesnis, atskleidžiama ryškesnė rūgštelė.
  • Pusiau plautos arba šlapiai lukštentos kavos pupelės yra sodrios ir žemiškos, turi unikalų saldumą ir rūgštumą. Šis apdorojimo būdas būdingas Indonezijos kavai iš Sumatros. Tai unikalus, rūšinės kavos paruošimo būdas.

    Atskirti apdorojimo būdą labai paprasta: jei kavos pupelės griovelyje šviesi juostelė – buvo naudojamas šlapias apdorojimo metodas, jei griovelis tamsus – sausasis.

5. Kofeino kiekis

Ne paslaptis, kad per didelis kofeino kiekis gali turėti neigiamos įtakos jūsų sveikatai. Todėl rinkdamiesi kavos pupeles atkreipkite dėmesį ir į kofeino kiekį.

Robusta kavoje vidutiniškai yra du kartus daugiau kofeino nei arabikos kavos pupelėse. Todėl ieškantys kavos su mažiau kofeino turėtų rinktis arabiką arba mišinius, kuriuose yra mažesnė dalis robustos.

Kofeino kiekis kavoje priklauso ir nuo kavos paruošimo būdo, todėl atsakingai rinkitės ir jį. Kuo ilgesnė ekstrakcija (kavos sąlytis su vandeniu) tuo daugiau kofeino išsiskiria.

6. Kavos ūkis, ekologija ir tvarumas

Šiuolaikiniam vartotojui nebeužtenka, kad kava būtų skani. Modernus vartotojas atsakingai renkasi ir gamintoją, domisi kilme, istorija. Svarbus ekologinis ir tvarumo aspektas, gamtos saugumo sektoriuje – pesticidų naudojimas.

Kavos pupelės

Ko vengti renkantis kavos pupeles?

Nepaisant to, kad kavos pramonė akcentuoja kokybę, savo pliusus ir teigiamas savybes – bloga kava egzistuoja ir ją atpažinti gali tik pirkėjas. Blogos kavos pupelės gali ne tik sugadinti jūsų rytą, bet gali net pakenkti jūsų sveikatai. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis kavą pagal kokybę?

Žemos kokybės, masinės gamybos kavos pupelės

Venkite kavos, supakuotos dideliuose maišuose. Geros kokybės kavos pupelės tiekiamos dviejų dydžių maišeliuose: 340 gramų ir 2,3 kilogramo. Patikimi kavos gamintojai taip skrudina ir pakuoja kavos pupeles, kad užtikrintų sąžiningas kainas, gerą skonį ir šviežumą kiekvienam puodeliui.

Kavos pupelės

Vakuuminiai maišeliai – būtini

Vakuuminiai maišeliai išsaugo kavos skonį, šviežumą ir aromatą. Taip pat apsaugo pupeles nuo pelėsio ir oksidacijos. Nors stikliniai indeliai ir skaidrūs maišeliai gali atrodyti patraukliai, jie praleidžia šviesą – pagrindinį kavos pupelių priešą.

Neetiška ir aplinkai kenksminga kavos gamyba bei auginimas

Kitas veiksnys, į kurį reikia atsižvelgti – kavos augintojų darbo etika. Aukštos kokybės kavos pupelės dažnai renkamos rankomis. Tai daug darbo reikalaujantis derliaus nuėmimo būdas, kuriame gali pasitaikyti darbuotojų išnaudojimo atvejų ar net vergavimo. Sąžiningi ūkininkai stengiasi dirbti vietos žmonių labui, užtikrina, kad vietos gyventojai iš kavos auginimo ir gamybos gautų naudą.

Amatą gerbiančių kavos gamintojų dėmesys bus skiriamas tvariam kavos auginimui. Tikėtina, kad jie naudos netaršius saulės energiją naudojančius kavos džiovintuvus ar kitą energiją tausojančią įrangą vandens ir pesticidų naudojimo mažinimui ir pan.

Kavos pupelės

Kokias raudonas vėliavas galime pamatyti ant kavos pakelio?

  1. Nesirinkite kavos pakelio, ant kurio nenurodyta kilmės vieta. Ant pakelio turi būti nurodyta šalis, regionas, kavos ūkis.
  2. Jei etiketėje nurodoma „geriausia iki“, o ne „skrudinta“ – venkite tokios kavos. Skrudinimo data jums sufleruoja kavos šviežumą, galiojimo data – datą kuomet kava yra nebetinkama gerti.
  3. Atkreipkite dėmesį į ekologišką kavą ir USDA sertifikatus. Tai vienas iš akivaizdžiausiai matomų ženklų, kad ūkis kreipia dėmesį į kavos kokybę.

Straipsniui naudoti šaltinai:
https://www.bonappetit.com/
https://www.coffeeness.de/en/how-to-choose-coffee-beans/
https://dibartoli.com.au/di-bartolis-blog6-tips-for-choosing-the-right-coffee-beans-for-you/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

1 thought on “Kavos pupelės: kaip jas išsirinkti? 6 žingsniai pradedantiesiems kavos gurmanams”

  1. Pingback: Kavos malimas. Viskas ką turite žinoti, kad nesuklystumėt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *